< idi nazad

Škola veb novinarstva – Upis treće generacije polaznika

Gotovo da nema izdavačke kuće u Srbiji koja je zanemarila Internet kao kanal komunikacije. Šta više, sve je veći broj dnevnih listova, nedeljnika, mesečnika, raznih magazina, sa online izdanjem.

Razlog je jednostavan, pad cena offline tradicionalnog oglašavanja i svakodnevno uvećanje korisnika globalne svetske mreže.

Škola veb novinarstva

Videh da će se ovih dana početi sa obukom treće generacije polaznika škole za veb novinarstvo, i zaista pozdravljam ovakvu akciju.

Predavanja startuju od 20.03 i trajaće sve do 6. juna 2010. godine. Kako sam saznao, prijavljivanje je još uvek u toku!

Nije sramota raditi na sebi, usavršavati se. Zašto da se vašim novinama podsmevaju nakon izlaska svakog članka iz IT oblasti?

Koncepcija kursa

Škola pokriva teme od pisanja i uređivanja za veb, osnova dizajna, do WordPress-a, viralnog marketinga, društvenih mreža, promocije i građenja zajednice.

Kurs se održava u okviru programa Udruženja novinara Srbije, uz podršku USAIDa, i IREX-a, vodeće međunarodne organizacije za podršku inovativnim programima iz oblasti medijskog obrazovanja.

Planiran je kurs od 96 časova, gde će 15 priznatih Internet stručnjaka preneti prisutnima kako svoj „zanat“ treba primeniti u novom virtuelnom okruženju.

Da biste iskoristili blagodeti i potencijale modernih kanala komunikacije, morate uložiti u najvažniji segment – ljude. Ljudski resursi su najbitniji deo kada govorimo o web novinarstvu. Taj kapital, obrazovanje, ne sme izostati ukoliko se želi profesionalno veb prisustvo.

A šta to treba da znači?

Ukoliko ste dugogodišnji novinar narodnih novina, ili ste recimo kolumnista, urednik poznatog magazina o hrani, to nikako nužno ne znači da ćete se snaći u virtuelnom prostoru.

Nemojte ni da pomišljate o lakoći produkcijskog modela „napišem tekst za novinu, kopiram, pejstujem u web editor, objavim“. To jednostavno ne ide tako.

Naime, bilo bi zaista grehota propustiti priliku da nešto naučite od profesionalaca. Ovim putem se naravno obraćam svim novinarima, komunikolozima, kolegama blogerima, i svima onima koji žele da usavrše tehnike pisanja i organizovanja sadržaja na novim medijima.

Dodaj komentar

Komentari (1)

  1. vuzem sreda - 14/04/2010 Odgovori

    Da, kao osoba koja je došla iz tradicionalnih medija i prebacila se na web mogu samo potvrditi da je neobično važno savladati tehnološku ‘stranu’ novinarstva na internetu.

Dodaj komentar