< idi nazad

Venčanice i portali: Šanse niša sajtova protiv velikih veb portala

Ukoliko se osvrnemo na stanje regionalne veb scene pre nekoliko godina, a zatim analiziramo trenutnu situaciju, lako ćemo uočiti nekoliko bitnih promena. Dolaze novi formati reklama, tehnička rešenja, raspodela budžeta je drugačija, kao i vreme/interesovanje prosečnog korisnika Interneta. S tim u vezi, prilagođavaju se i veliki i mali, a kolega Aleksandar Obradović mi je prosledio neka njegova razmišljanja na tu temu.

Konkurencija je dobra, tera te da radiš više i bolje, tera te da upoznaš svoje dobre i loše osobine. Konkurencija te tera da razmisliš šta i kako možeš bolje i da radiš na sebi. Na taj način ćeš biti bolji pa će se to preneti i na biznis.

I to je dobro i treba da bude konkurencije na svim poljima. Ali šta je sa konkurencijom na polju interneta. Da li „mali“ sajtovi ili niša sajtovi imaju šanse protiv „velikih“ portala koji obavljuju sve moguće vesti iz svih mogućih oblasti? Da li je to borba Davida i Golijata i da li ima nade za niša sajtove. Da li će takve  vesti niša sajtova, čitaoci prepoznati kao merodavnije,  pozdanije i više relevantne?

vencanice-nis vencanice-nis.com

Uzmimo za primer web sajt iz južnih krajeva koji se bavi venčanicama www.vencanice-nis.com . Ovaj sajt je usko specijalizovan za oblast venčanica sa skoro 1000 modela venčanica i jedini je takve vrste. Ali koje su njegove šanse da prilikom objavljivanja vesti iz ove niše preskoči Blic, Alo, B92, Kurir, Mondo i slične informativne portale, tj. da njegove vesti budu relevantnije i samim time bolje plasirane na Google-u pa da dopru do većeg broja čitalaca/posetilaca.

Prednosti portala

Veliki informativni portali imaju svoje prednosti. Prvo, čitalačka publika im je velika, imaju brend koji je prepoznatljiv. Imaju opšti autoritet i poverenje posetilaca. Imaju velike budžete i dovoljno ljudskih resursa da pokriju sva bitna dešavanja. Ali nemaju eksperte u svim oblastima.

Prednosti niša sajtova

Niša sajtovi imaju manje resursa, kako ljudskih  tako i materijalnih pa imaju problem pokrivanja svih važnih događaja iz svoje niše. Ali ono što je veoma važno, a to je da imaju ekspertsko znanje, znanje koje je mnogo na ceni.

Zaključak

Samim tim, stiče se utisak da u ovoj neravnopravnoj borbi velikih i malih, mali imaju velike šanse. Google je prilično promenio svoj način rangiranja sajtova i povećao značaj kvaliteta. Tako da nevezano za veličinu sajta, šansa postoji i za male, usko specijalizovano sajtove. Prvenstveno zbog kvalitetnih i stručnih tekstova.

Iako veliki portali imaju veliku redakciju i puno novinara, ipak ti novinari nisu eksperti za sve oblasti pa će usko profilisani sajtovi imati mnogo više da kažu o zadatoj temi.

Ovi mali sajtovi će biti prepoznati kao eksperti i publika će im dati kredibilitet. Publika će im biti privržena i radije će deliti sadržaj putem društvenih mreža ili ne.

Zato će niša sajtovi još dugo postojati na našoj sceni, ne samo iz oblasti venčanica, već iz bilo koje druge oblasti. Veliki, informativni portali će biti lekari opšte prakse, a za kvalitetnije i detaljnije informacije posetićete specijalistu, zar ne? Kako u offline, tako i u online svetu.

Šta mislite o tome, ko će dobiti ovu trku: specijalizovani sajtovi ili veliki portali?

Dodaj komentar