Arhiva za 'Zanimljivo'

Konkurencija – saigrač preduzetnika

photo credit: christing-O- via photopin cc photo credit: christing-O- via photopin cc

Budite srećni što je tržište konkurentno, kako iz perspektive kupca, konzumenta, tako i iz perspektive preduzetnika.

U oba slučaja, konkurencija donosi nove, uglavnom kvalitetnije vrednosti, i doprinosi razvoju tržišta.

Kao preduzetnik uglavnom imate mogućnost da učite na greškama i kvalitetnim studijama slučaja konkurencije, bilo da ulazite na novo tržište ili da dobijate „saigrača“ na vašem, domaćem terenu.

Posmatrajte konkurentna tržišta u segmentima vašeg poslovnog interesovanja, pokušajte da uočite pravila, strategije, i na kraju da naučite nešto novo o sebi i vašem proizvodu/usluzi, gde joj je mesto, gde može da „dominira“, a gde, što je još bitnije, može da doživi neuspeh.

Konkurencija nudi mogućnost izbora. U svakom smislu.

photo credit: sciencesque via photopin cc photo credit: sciencesque via photopin cc

Danas ne birate klijenta samo po ceni, to je samo jedan od faktora.

Klijente birate po vrednostima koje vam odgovaraju, bilo da je to mogućnost da sa klijentom sedite u kafani danima, ili da jednostavno imate osobu sa kojom možete da ne pričate o poslu. Ili da uživate dok radite zajedno.

Danas vam klijenti već postaju više od poznanika, postaju deo svakodnevice, jer im posvećujete više od pukog korporativnog vremena.

Kao kupac poklonićete svoje poverenje kompaniji koja želi da komunicira sa vama na jednom drugačijem nivou, nivou koji vam daje utisak da je nekome stalo do vas, kao klijentu. Iako su korporacija koja ima približno zaposlenih koliko i klijenata.

Za neke klijente/kupce bićete dostupni i na odmoru, 24/7, i živi i mrtvi, jer se prijatelj u nevolji poznaje.

Male vrednosti prave razliku, a to vam je omogućila konkrencija.

photo credit: Matt Batchelor via photopin cc photo credit: Matt Batchelor via photopin cc

Konkurencija obogaćuje vaš poslovni život u segmentima u kojima to nije bilo moguće do pre nekoliko godina, otvara nova vrata i daje mogućnost da učite, stvarate i rastete zajedno.

Daje vam mogućnost da dokažete da ste dobri, bolji, i da poznajete igru.

Cilj je zapravo samo jedan, da budemo srećniji, u svakom trenutku.

Pročitaj ostatak

Put do pakla popločan je dobrim namerama

Nije država za sve kriva, i mi smo dobili brdo love.

Da se ne lažemo, u poslednjih 10ak godina se u Srbiju slilo vise stotina miliona dolara ili evra, kroz razne projekte realizovane od strane „nevladinih“ i „nedobitnih“ organizacija.

foto: http://good-wallpapers.com

Da, dobro ste pročitali, stotine miliona dolara je u pitanju. Gde su te pare?

Ako izuzmemo iz ove priče nevladine organizacije koje su bile ili su još uvek vlasništvo pojedinih političara (po nekoj liniji u svakom slučaju), ipak ostane poprilična količina novca koja se slila u građanski sektor.

Pročitaj ostatak

BoljaVeza.rs – Poređenje cena interneta i mobilnih paketa

bolja_veza_logo

Sajt je vredan ako donosi/pruža/omogućava neku vrednost. Generalno, to važi za servise, portale, blogove. To je suštine cele priče ukoliko želite da profitirate online, pritom ste sigurni da imate zadovoljne posetioce.

BoljaVeza.rs je servis koji je cool zato što mi štedi vreme. Takođe, omogućava mi da brzopletno ne odaberem neki paket gde trošim više no što mi treba – dakle, štedi mi novac. Snebivate se oko nekog mobilnog paketa, ili se možda pitate koji ADSL je najbolji, ili je ipak kablovski zakon? Iskoristite BoljaVeza.rs servis.

Pročitaj ostatak

Da li je Bitcoin alternativna valuta?

bitcoin

Kada sam prvi put čuo za bitcoin, reakcija je bila slična ovoj :“Blah, još jedan scam„. Pažnju mi je ipak privukao drug koji je podigao novac (da, onaj opipljiv) a potom sam krenuo sa iščitavanjem foruma, blogova itd., naišavši na neverovatna iskustva, kako pozitivna tako i negativna.

Možda podseća, ali Bitcoin nije nikakva apstrakcija, magla i tome slično. Razmena virtuelnih novčića se dešava u realnom vremenu, kao i stvaranje („kopanje“ istih).

Ono što je problematično, i što verovatno interesuje sve one koji nisu dovoljno upoznati sa Bitcoin-om jeste:

  • Realna upotrebna vrednost coina (virtuelnih novčića)
  • Stabilnost valute (fluktuacija)
  • Trajnost/održivost (što je svakako povezano sa prethodnim stavkama)

Da vidimo o čemu se zapravo radi…

Pročitaj ostatak

IT Slam Dunk

slam dunk

Preuzeto sa http://www.alexross.com

Da li želiš da postaneš slavan?

Okršaj favorita IT košarkaškog neba se uveliko sprema, pa ako misliš da imaš svoju ekipu i da si favorit, čik se prijavi na biZbuZZ basket turnir 🙂

Odmah moramo da napomenemo da postoje određena ograničenja za učešće, i da to nisu godine, pol, seksualno opredeljenje, framework, programski jezik u kome radite.

Ako misliš da si faca i da imaš nekog izgleda za pobedu protiv najboljih, prijavi se odmah na basket@bizbuzz.rs ili pogledaj protiv koga igraš na zvaničnoj stranici.

Mens sana in corpore sano!

Pročitaj ostatak

Ministarka Jasna Matić na TweetUp-u

Radujem se kada imam prilike da pišem o nečemu pozitivnom, pogotovo kada je to „nešto“ u vezi sa napretkom Srbije, za sve neverne Tome do juče bilo nemoguće. Nije sve tako crno, treba gledati napred. Slušati i raditi. Ovaj blog post nije hvalospev, već kratak osvrt na nesvakidašnji TweetUp u Srbiji.

I eto, desilo se. U utorak, 21. septembra, u prostorijama MTID uz sok i kafu, u neformalnoj i opuštenoj atmosferi, ljudi iz online zajednice su razgovarali sa jednim ministrom. Zaista deluje nestvarno, ali nećemo se više čuditi. To je sada realnost, i postaće svakodnevnica u Srbiji.

foto: @neshasr

Tim koji sluša i obećava, ministarka Jasna Matić i njen pomoćnik Slobodan Marković. Čitajući timeline vidim da su pale neke ideje u vezi sa poboljšanjem komunikacije državnih službenika, i sajtova državnih institucija.

Pročitaj ostatak

Recycleton 2010 u Nišu

Stigao nam poziv za ovaj simpatičan događaj. Svedoci smo da je ultra moderno baviti se ekologijom i bilo čime što je „zeleno“, održivo itd. Mnogi se novci sada uzimaju pod izgovorom da su za poslove „zelene prirode“. No, ovde imamo jednu, moram reći nesvakidašnju akciju, a to je Recycleton 2010.

Koncept je sledeći: 22. maja u klubu SKC u Nišu, organizuje se prigodno muzičko veče Olivera Katića. Sve je naravno u zelenom fazonu, pa tako i mali gest, da je ulaznica za koncert u stvari bilo koji e-otpad. Simpatično zar ne?

Pročitaj ostatak

iPad u Srbiji

Od uvek sam želeo da nešto uradim među prvima. Iako je ta želja, kako godine prolaze, slabila, i postajala sve nebitnija, pre četiri dana tačnije 14. aprila, imao sam priliku da među prvima u Srbiji osetim pod rukama još jednu novotariju iz Apple radionice – iPad.

Zahvaljujem se pre svega Ivanu Vasiću koji je izdvojio vreme i pružio mi priliku da osetim novi tablet pod prstima. Ivan je živi u Nišu, razvija aplikacije za iPhone i iPad, završava ETF, član je benda Danilov doživljaj Beča. Zanimljiv i druželjubiv momak 🙂

Pročitaj ostatak