< idi nazad

iPad u Srbiji

Od uvek sam želeo da nešto uradim među prvima. Iako je ta želja, kako godine prolaze, slabila, i postajala sve nebitnija, pre četiri dana tačnije 14. aprila, imao sam priliku da među prvima u Srbiji osetim pod rukama još jednu novotariju iz Apple radionice – iPad.

Zahvaljujem se pre svega Ivanu Vasiću koji je izdvojio vreme i pružio mi priliku da osetim novi tablet pod prstima. Ivan je živi u Nišu, razvija aplikacije za iPhone i iPad, završava ETF, član je benda Danilov doživljaj Beča. Zanimljiv i druželjubiv momak 🙂

iPad

Tanak. Elegantan. Brz. Neobičan i impresivnih mogućnosti* (GUI igrarije).

Kompanija Apple je pre samo 15ak dana počela sa prodajom iPada. Ivanu je zaista imao sreće, da mu kolega iz Hjustona, koji je kampovao ispred prodavnice gde se prodavao iPad, vrlo brzo pošalje jedan primerak.

U ruci sam dakle držao onu verziju iPada sa omogućenim WiFi pristupom za koju je potrebno izdvojiti oko 500 $, a nešto skuplje verzije dolaze sa 3Gom i koštaju do 829$.

User experience

Pošto otvorite kutiju, dočeka vas, prepoznatljiv eplovski minimalistički dizajn. Jedno jedino dugmence za startovanje sa takođe povratnom (back) ulogom. Istina, treba prste navikunuti na osetljivost, ali to je stvar vežbe, zar ne?

Neki kažu da je aj ped zapravo uvećana verzija iPhona, stim što se pomoću njega ne može telefonirati. Pa, možda i ima takvih asocijacija, ali ipak ne bih završio sa tako površnim opisom.

Filozofija „zatvorenog sistema“ doprinela je pojavi zvučnih nedostataka. Pre svega to je USB port, kao i veb kamera. Ukoliko koristite iPad, zaboravićete šta je flash. Nema podrške za flash sadržaj! I onda se logično pitate, kako onda radi YouTube recimo, ili kako sa Facebooka gledate klipove?

To sam odmah isprobao 🙂 . Kada kliknete na neki flash sadržaj, (konkretno YouTube) OS pali sopstvenu aplikaciju za pregled tog sajta, i vi bez problema gledate video.

Pokušavam smisliti kako da prenesem rečima efekte i sam doživljaj kada sam gledao kojom brzinom i lakoćom je Ivan listao imenk, upisivao kontakt, minimizirao aplikacije, pregledao slike (auuu ovo je možda čak i najbolji efekat, skupljanje i raširivanje foldera i subfoldera), sva ta brzina i stabilnost. Moram priznati, prisustvovao sam crashu neke aplikacije, ne mogu se tačno setiti koje. ALI to nije ni blizu zakuzavanju na PCu. Oporavak i ponovno startovanje aplikacije je gotovo trenutno.

Zaboravio sam da pomenem ekstra brzi boot i prijatan kontrast ekrana. Baš sam se setio podatka da ljudi 4 puta sporije čitaju na monitoru upravo zbog toga jer oči gledaju u svetlost, a to oku smeta. Mislim da je to zamaranje oka na iPodu znatno smanjeno, i mišljenja sam da će čitanje biti lakše.

Upotreba

I tu dolazimo do surovijeg dela priče. Da li nam je zaista potreban iPad?

Razmišljao sam i zaključio sledeće. Bez iPada se definitivno može živeti, kao što je to bilo moguće bez smarty telefona, TFT monitora, HD filmova, netbookova itd. Teško da se nešto iz iPada može izvući kao revolucionaran izum. Face it – još jedan geeky uređaj sa bitnom razlikom od ostalih geeky stvarim, a to je da može olakšati, ubrzati, pojednostaviti pojedine procese u svakodnevnom životu. Pri tome, GUI mu je fantastičan.

Verujem da kupac iPada već ima PC, laptop, možda čak i netbook. Ovo je samo još jedna dodatna stvarčica, koja će mu omogućiti da čim otvori oči, u ležećem položaju proveri mejlove, da mu na dohvat ruke, u bilo kojoj atmosferi, budu eknjige, muzika, filmovi, i da se na neobičan način zabavi igricama. (Ukoliko je igrica sa automobilima, upravljate vozilom pomoću celog uređaja, tako što iPad zamislite da je volan, i zabava počinje 🙂 ).

Opet, tu su nedostaci, za koje se nadamo da će biti ispravljeni u narednim verzijama.

Kako sada stvari stoje, isporuke za inostranstvo su odložene usled prevelike potražnje, a vi razmislite da li biste želeli da kupite ovaj tablet kome baterija traje čitavih 12 sati!

Dodaj komentar

Komentari (2)

  1. Martin Jovanovic ponedeljak - 19/04/2010 Odgovori

    Tablet? Teško da je to tablet…

  2. SSpin ponedeljak - 19/04/2010 Odgovori

    Izvini, ne razumem sta si hteo da kazes?

    http://reviews.cnet.com/tablets/apple-ipad-16gb/4505-3126_7-33958447.html

Dodaj komentar