Arhiva za 'Istraživanje'

Hapšenje IT developera u Srbiji

Cilj pisanja je predstavljanje svih raspoloživih činjenica i informacija široj javnosti, zarad utvrđivanja istine i polemisanja postupaka kako državnih organa, tako i medija.

Na zvaničnom sajtu MUP Republike Srbije, 23. februara pojavilo se saopštenje iz koga saznajemo da su dva lica lišena slobode. U pitanju su IT developeri, vlasnici nekoliko sajtova, između ostalog i spornih kladionicar.com i freebetting.net.

Navodi se da postoji osnovana sumnja da su dotična lica „u saizvršilaštvu izvršili krivična dela neovlašćeno organizovanje igara na sreću i pranje novca.

Pročitaj ostatak

Karakteristike b2b i b2c poslovanja u Srbiji

Autor - Izvor fotografije: Newton Free Library
Autor, izvor fotografijeNewton Free Library
U prošlom članku o domaćim kupcima i Internet prodavnicama, videli smo iskustva u poslovanju Kameleon.rs i Tehnomanija.rs web shopova. Sažet zaključak je da tržište odavno postoji, i da se kupci sve više odlučuju da kupuju preko web, ali da se online biznisu maksimlano treba posvetiti, i biti strpljiv.

Današnja tema jeste poslovanje između firmi (razmena usluga, proizvoda, informacija), kao i odnos preduzeća i firme sa krajnjim korisnikom, kupcem. B2b i b2c modeli poslovanja u Srbiji, i šta se u vezi sa ovom sferom trgovačkom delatnošću dešavalo poslednje decenije u Srbiji.

Pročitaj ostatak

Posvećenost i pametno uložen novac se isplate

Nastavljamo priču o najavljenoj temi – online prodaja.

Da je tema zanimljiva i tradicionalnim medijima, pokazuje emitovanje priloga u emisiji TV Magazin na RTSu, koji je imao za cilj da ukratko ukaže na glavne probleme u domaćoj e-kupovini.

Već čitavu jednu deceniju u Srbiji imamo konferenciju posvećenu E-trgovini, a nekoliko godina unazad tu je i biZbuZZ. Možemo sa sigurnošću reći da su ova dva skupa zaslužna za promovisanje biznisa na Internetu u najrazličitijim oblicima, podizanju svesti i značaju razvitka trgovanja na webu.

Pročitaj ostatak

RATEL i wireless provajderi u Srbiji

Ovih dana je izuzetno aktuelna tema, kao i mnogo puta do sada, Republicka Agencija za Telekomunikacije (RATEL). Ovoga puta, povod je redovni godišnji račun koji stiže provajderima, sada sa nekoliko nula više.

Mnogi wireless provajderi (u daljem tekstu wisp), na početku 2010. godine dobili su milionske račune od pomenute agencije. U pitanju je naplata spornih baznih stanica koje se do sada nisu plaćale.

Pročitaj ostatak