< idi nazad

RATEL i wireless provajderi u Srbiji

Ovih dana je izuzetno aktuelna tema, kao i mnogo puta do sada, Republicka Agencija za Telekomunikacije (RATEL). Ovoga puta, povod je redovni godišnji račun koji stiže provajderima, sada sa nekoliko nula više.

Mnogi wireless provajderi (u daljem tekstu wisp), na početku 2010. godine dobili su milionske račune od pomenute agencije. U pitanju je naplata spornih baznih stanica koje se do sada nisu plaćale. Konkretno radi se o slobodnim opsezima 2.4, 5.4 Ghz koji se ne plaćaju po ranije donesenom pravilniku, kako saznajemo od više sagovornika (vlasnika većih wisp u zemlji). Dodajmo i to da je ovaj račun stigao samo na vrata Internet servis provajdera.

Interesantna činjenica je da se ni u regionu ni u Evropi ovi opsezi ne plaćaju.

Jedan od provajdera nam je dostavio dokument, primljen od strane RATELA 06.01.2010. godine, sa računom za naplatu u iznosu više od 850 hiljada dinara. (za 11 meseci 2009. godine).

Šta kaže zakon

Da priča bude komplikovanija poslužila je konfuzija u donesenim zakonima/pravilnicima i niz kontradiktornosti.

Pravilnik o vrstama radio stanica za koje se ne izdaje dozvola kaže u članu 5. bazne stanice za opsezima 2.4 i 5.4 Ghz su oslobođene naknade za izdavanje dozvola (predstavljaju javno dobro, i ne naplaćuju), tj. uz uslov izvrsenog postupka evidentiranja.

Dopis se poziva upravo na član 5. istog zakona, i traži da provajderi plate godišnji iznos od 50.000 dinara za dozvolu po baznoj stanici, a od istih dozvola su upravo oslobođeni članom 5. istog pravilnika.

Zakon o telekomunikacijama izdaje licence za korišćenje određenih opsega, gde su kao slobodni označeni 2.4 i 5.4 opsezi i kao takvi ne zahtevaju licencu.

Ostale regulative i pravilnici

Druga strana

Pojavljuju se oni korisnici koji su imali loša iskustva sa wireless provajderima, i ostali koji tvrde da je ovo pravi način da se Srbije očisti od wisp koji rade na crno i ometaju mreže legalnih provajdera.

Pominje se da iznos od 50.000 dinara po baznoj stanici i nije toliko strašan, jer se vrlo brzo pokrije sa nekoliko jačih korisničkih paketa.

Šta kažu provajderi

Ogorčeni su i gnevni. Razgovarali smo sa nekoliko vlasnika wireless provajdera i došli do slećih saznanja :

– Da bi veza prema korisniku bila zadovoljavajuća, bazna stanica mora biti postavljena na skoro svaka tri korisnika

– Namet koji RATEL namerava da uvede provajderima predstavlja za većinu wisp 1/4 ukupno ostvarenog prometa.

A korisnici?

Sve što ide preko leđa provajdera osete i krajnji korisnici. Ako stvari budu ovakve kakve su sada, mnogi će preko noći izgubiti provajdere, a neke će pak dočekati povećanje cena paketa.

Postavlja se pitanje šta je sa onim korisnicima i mestima u državi koji je ovo jedini način povezivanja na svetsku globalnu mrežu?

Takav slučaj je sa Kladovom i okolnim selima, gde je tek skoro došao ADSL, a mnogi krajevi još uvek nemaju tehničkih mogućnosti za tu vrstu veze.

Indirektno sa pravom nekoliko hiljada korisnika (po nekim procenama i mnogo više) sa pravom mogu da strahuju za svoj izlaz u svet?

Šta je činiti?

Konsultujući veće i manje provajdere, saznajemo da se itekako uzajamno komunicira i radi na rešavanju situacije. Naime, u roku od 8 dana od primljenog obračuna za 2009. godinu, wisp je dužan da se obrati zvanično Republičkoj Agenciji.

Provajderi su konkurentnost ostavili po strani, i ujedinili se u sačinjavanju koliko-toliko uniformnog odgovara koji su mnogi već poslali na adresu RATELa. U završnoj fazi je i osnivanje udruženja Internet servis provajdera Srbije, čiji će predstavnici voditi razgovore sa RATELom.

Naglašavamo da smo većinu podataka dobili u razgovoru sa nekoliko vlasnika domaćih wireless Internet servis provajdera, i zbog delikatnosti situacije nismo objavljivali imena. Ograđujemo se od eventualno netačnih podatka iznešenih u tekstu.

Dodaj komentar

Komentari (25)

  1. BRANKKO ponedeljak - 18/01/2010 Odgovori

    Kakva glupost, redom od svih.

    1) RATEL: Opsezi na 2.4 i 5.4 Ghz su svud u svetu slobodni i besplatni za koriscenje jer na njima rade i kucniwireless routeri, bezicni telefoni, Bluetooth, mikrotalasne pecnice…

    2) Provajderi: Sto se provajdera i njihovog „bazna stanica mora biti postavljena na skoro svaka tri korisnika“, to je jos veca glupost, jer baznu stanicu ne bi ni stavljali ako imaju samo 3 korisnika. To je >slicno< kao da kablovski operater ugradjuje opremu u zgradu gde od 60 stanova ima samo 3 zainteresovanih za ugradnju kablovske. Po par (ajd neka bude i 3) korisnika mozda, u najgorem slucaju, imaju samo po nekim ruralnim sredinama, a i tu su pokrivenosti njihovim AP-ovima tolikeda pokrivaju najmanje 10-20 korisnika. Tu se postavlja pitanje da li oni ometaju druge korisnike, koriscenjem pojacivaca signala u javnim opsezima…

    3) Korisnici: Korisnici su uvek bili ovce za sisanje, pa ih kao takve sisa i drzava, a jos vise sami provajderi koji imaju svoje troskove, pa samo gledaju kako jos novca da izvuku od svojih korisnika.

    Sta uciniti?
    Postoji vise projekata za povezivanje (cele?) Srbije u (besplatnu) wireless mrezu sa eventualnom doplatom za pristup Internetu. U poslednje vreme nisam bas u toku dokle se stiglo sa tim, ali mozete se raspitati na nekom od foruma (www.srbijawireless.net ili sl.)

  2. Predrag Supurović ponedeljak - 18/01/2010 Odgovori

    Ovde se u prinicpu radi o zameni teza.

    Pre svega, slobodni opseg nije namenjen za komercijalni internet provajding. On je slobodanupravo zato sto postoji potreba za radio vezom na manjim rastojanjima za potrebe raznih kucnih uredjaja, mernih uredjaja i slicnog. Slobodanje zato sto ne neprakticno licencirati takvo koriscenje radioosega.

    Zato su odvojeni neki opsezi koj su slobodni i za koje ne treba licenca ali je zato njihov nacin koriscenja ogranicen tehnickim i drugim uslovima.

    Kao takav on po definiciji ne moze biti dobar za komercijalno korsicenje jer komercijalno korsicenje pretpostavlaj i doredjeni kvalitet koji se na slobodnim opsezima NE MOZE garantovati. Zato i postoje licencni opsezi, koje provajderi koriste jer im se tugarantuje kvalitet radio veze.

    Netacno je da provajeri moraju da se licenciraju za koriscenje slobodnog wireless opsega. Internet provajderi moraju da se licenciraju kao provajderi i to uopste nije vezano za nacin davanja usluge – licenca se odnosi na usluge internet provajdinga kakogod da se ta usluga vrsi.

    Kada bi internet proajderi postovali zakon, onda oni ne bi mogli da povezu korisnike na rastojanjima vecim od 100m na otvorenom prostoru, jer su takve tehnicke mogucnosti dozvoljenih veza u slobodnom opsegu. Provajderi umesto toga postavljaju pristupne tacke koje daleko prevazilaze propisane karakteristike i povezuju korisnike na udaljenostima u nekoliko desetina kilometara i ne retko i po 40 korisnika na jednu pristupnu tacku.

    Takvo ponasanje wireless internet provajdera je alavo, i apsolutno nema nikakve veze sa pojmom kvaliteta usluga – jednostavno, takva usluga ne moze da bude kvalitetna.

    Stvarnost je sasvim drugacija: kvalitetan wireless link korisnika mora da kosta mnogo vise neko kablovski ili ADSL. Prosto stvari tako stoje, wireless zahteva skuplju opremu da bi ostvario isti kvalitet. Provajderi ugradjuju neodgovarajucu opremu koja je jeftinija i time direktno cine svoje usluge nekvalitetnim.

    Sad se zale zato sto to vise ne moze tako. Bolje imejda plate to sto im se trazi nego da RATEL krene da ih proverava ida im SVE pristupne tacke i linkove poiskljucuje zato sto ne emituju u skladu sa propisima.

  3. Zmaj_Nocaj utorak - 19/01/2010 Odgovori

    Predrag Supurovic je sasvim u pravu… Od prve do poslednje reci svog komentara… Ipak bih ja postavio dva pitanja:
    1. Ako slobodni opsezi nisu namenjeni za komercijalnu upotrebu i to najpre zbog negarantovanog kvaliteta usluga, zasto RATEL onda dozvoljava rad WISP na tim opsezima?
    2. Ako RATEL naplacuje WISP 50.000 RSD po baznoj stanici zato sto WISP koristeci slobodni opseg zaradjuje novac, hoce li RATEL po istom osnovu naplatiti i firmama koje imaju wireless link-ove za sopstvene potrebe koristeci slobodne opsege – jer i oni time sticu komercijalnu korist?
    3. Vec napisah da je Predrag Supurovic u pravu – i sta sada? Ovim RATEL-ovim postupkom ce se ugasiti veliki broj WISP u Srbiji. Mnogi korisnici ce se vratiti na dialup, a neki nece imati pristup Internet-u uopste… Je li to cilj RATEL-a? Ako nije, siguran sam da su te umne glave mogle da smisle i mnogo bolja resenja od ovog… Osim ako cilj akcije nije upravo ocistiti prostor za „prave“ igrace… Na primer – Telekom?

  4. Poštovani,

    U ime udruženja Internet provajdera Srbije (UISP – http://www.uisp.rs) obraćamo se javnosti da bi ukratko objasnili situaciju u koju smo dovedeni pravilnicima koji se tiču našeg rada, a koje donosi Republička Agencija za telekomunikacije:

    Naše udruženje broji do 80 firmi (pravnih lica) koje se na teritoriji Republike Srbije bave pružanjem usluga tzv. „Bežičnog Interneta“. Registrovani smo u Republičkoj Agenciji za telekomunikacije i svi imamo odobrenje za pružanje usluga Interneta.
    Tehnologija bežičnog prenosa podataka koju koristimo za pružanje usluga našim korisnicima podrazumeva IEEE 802.11abgn standard u kom se fizički podaci prenose do korisnika putem radio talasa na frekvencijama od 2.4Ghz i 5.4Ghz/5.8Ghz. Ta frekventna područja su slobodna i nelicencirana za bilo koga ko zrači po odgovarajućim propisima koje donosi RATEL (snaga, kvalitet). Po zakonima skoro svih Evropskih i Svetskih država, dakle, to područije NIJE licencirano (za njegovo korišćenje se ne plaća zakup). Tako je i u Srbiji: 2.4Ghz i 5.4/8Ghz može koristiti bilo ko, pa čak i u komercijalne svrhe. Primer je wireless ruter koji dobijete kad uzmete uslugu interneta od Telekoma. To vam omogućuje da imate radio vezu unutar stana/kuće/etc…

    U čemu je onda problem?

    RATEL je nama (wireless provajderima) pre par dana poslala pismo u kome nam se retroaktivno traži da po baznoj stanici godišnje platimo 50.000 din!!! Tu brojku kad pomnožite sa prosečnim brojem BS-a koju WISP-ovi imaju – dolazite do prosečne globe od 1.000.000 do 5.000.000 din za godinu po provajderu.
    To je bruto prihod 90% naših firmi, osim par najvećih.

    Šta je najveći apsurd?

    Kao što rekosmo gore, 2.4Ghz i 5.4/8Ghz su slobodne za korišćenje, a RATEL je u Januaru mesecu 2009. god. usvojio pravilnik koji je u suprotnosti sa Zakonom o Telekomunikacijama RS: da svaki provajder koji koristi slobodan?!? opseg mora da plaća godišnje 50.000din po baznoj stanici. Dakle, mi provajderi da plaćamo godišnji zakup frekvencije koji SVI OSTALI građani/firme ove zemlje mogu koristiti bez nadoknade. Pritom, mi ne dobijamo ništa za zakup frekvencije, jer je osnovna tehnička logika da ako plaćaš zakup frekvencije, onda oni koji nisu platili moraju da se sklone sa nje da bi mogao neometano da radiš.

    Čemu služi ovaj RATEL-ov pravilnik:

    Naš stav je da je verovatno u pitanju „čišćenje etra“ za nekog novog wimax/cdma operatera. Osim toga, Srbija je zemlja u kojoj je žičana/optička infrastruktura nedovoljno razvijena. Računa se da preko 70% teritorije zemlje pokrivaju razni wireless servisi, a ostalo je „čvrsta“ infrastruktura. Procena je da u Srbiji postoji oko 200.000 korisnika broadband interneta koji koriste povezivanje po IEEE 802.11abgn tehnologiji po kojoj mi radimo. Naš opstanak je važan i zbog toga što u najvećem delu baš mi pokrivamo najnerazvijenije i najzabačenije krajeve ove zemlje. Ćesto radimo sa po 2-3 korisnika po baznoj stanici, a i sama Agencija ima naše finansijske izveštaje u rukama, pa može sama da proceni koliko smo u mogućnosti da platimo namet koji nam se traži.

    Još o ovome na blog.itseminar.org/istrazivanje/ratel-i-…ajderi-u-srbiji.html
    I na http://www.uisp.rs

    Srdačno,

    Udruženje Internet Provajdera Srbije.
    http://www.uisp.rs

  5. Ilija utorak - 19/01/2010 Odgovori

    Na ovom linku (http://www.uisp.rs/index.php?option=com_kunena&Itemid=30&func=view&catid=6&id=33&limit=6&limitstart=12) sam video navodni podataka da preko 200.000 korisnika u Srbiji koristi Wi-Fi za potrebe povezivanja na Internet. Ovo jednostavno nije tacno, broj korisnika trenutno iznosi ~42.000, a broj ISP sa dozvolom za pruzanje Wi-Fi usluge iznosi 82. Naknada za koriscenje nelicenciranog frekvencijskom opsega predstavlja cistu pljacku, jer je RATEL prethodno odobrio izgradnju bezicnih mreza koje koriste taj frekvencijski opseg. Ako smatraju da se nelicencirani frekvencijski opseg ne moze koristiti u komercijalne svrhe, trebali su da zabrane postavljanje takvih mreza, a ne da sada gule kozu sa ledja ljudima…

  6. qiza utorak - 19/01/2010 Odgovori

    Pedja je rekao skoro sve, samo je problem sto nista od toga nije vazno u ovoj prici.

    2.4GHz ili 5.4GHz ili koja god slobodna frekvencija je slobodna i moze se koristiti u bilo koje svrhe ako se postuju pravila. Zna se koja jacina BS, zna se sve. Stoga, mozes je koristit da se povezes sa ortakom ili da napravis komercijalnu mrezu, ne znam gde to pise da ne smes / ne moze?

    Pljuvanje wifi provajdera nema nikakav uticaj na ovu tematiku, ne znam zasto se izivljavate i pljujete po svakome, o’ladite glave.

    Pedja je i na ES-u rekao da je to „sica“ (50 000 za godinu dana), nadam se da je shvatio da gresi, ako nije, neka proba jos nekoliko puta dok mu ne uspe.

    I sada dolazimo do onog najbitnijeg, sto pobija bilo kakvu pricu o tome kakav je neki wifi prov.

    Znaci platis 50 000 dingera i stavis baznu stanicu, odvalis par Vati, oh da, vati bez m ispred i miran si, jer pobogu to ti niko ne brani, samo plati 50 000. Tako da te price kako je to super platiti 50 000 za (ni u filozofiji ne postoji jasna definicija za ovu rec) NISTA, dobice se nesto, cistiji etar, ne znam ovo, ne znam ono, a dovoljno je da samo jedan manijak pukne baznu stanicu na par vati u celom spektru i da zavrsi posao – ne vodi nikuda.

    Stoga, ja pitam ponovo, zasto platiti 50 000? Da bi se dozvolilo/nastavilo bahato ponasanje?

    Prava stvar, pozdrav.

  7. Goran utorak - 19/01/2010 Odgovori

    Ne mogu da verujem da Pedja pise ovakve nebuloze…On se bavi wirelesom u Uzicu,i zna da vecina baznih stanica ima oko 5 korisnika po baznoj stanici. Provajderi koji imaju 100 baznih stanica koje kostaju 20.000 E znaci svake godine poklone RATEL-u po jednu garsonjeru tj 50.000 Evra. gde je tu matematika? Kada su nam dodeljivali licencu o tome nije bilo ni reci, tvrdili su da je frekfencija slobodna. E sad su se predomislili nije slobodna ali bice ako se plati. Kome sad da mi prodamo opremu i stavimo kljuc u bravu?

  8. qiza utorak - 19/01/2010 Odgovori

    Znate li koliko kosta licenca za linkove provajdera izmedju BS-a na 24Ghz?

    5 x manje, isto na godisnjem nivou.

    E, sada da mi neko objasni logiku platiti nesto zasta nema nikakve garancije, jer se nekome tako „diglo“ u RATEL-u.

  9. jaran sreda - 20/01/2010 Odgovori

    Pedja je kivan na sve, jer je verovatno impotentan.

  10. LoveRatel sreda - 20/01/2010 Odgovori

    Poredjenja radi mobilne telefonija dobija slicne cifre da plati a oni tuku po baznoj stanici 50 000 din na dan. Da ne pricamo o tome sta oni garantuju od super „brzog“ 3G interneta.
    Veliko zagusenje etra gernerisu raznorazne polukomercijalne mreze. U mnogim drzavama WiFi se koristi za komercijalni provajding i NIGDE se ne placa nikakva naknada za to jer se provajderu nista nemoze garantovati za te pare.
    Voleo bih da vidim u kojim snovima Pedja povezuje 40 korisnika na nekoliko desetina kilometara
    (ma sa najboljom opremom moze i na nekoliko stotina kilometara :-))))

  11. Dejan sreda - 20/01/2010 Odgovori

    Pedjo, nadam se da ce se ostvariti tvoja zelja i da ce uspeti da ubiju sve legalne wireless ISP-ove. I treba da plate 50.000 hiljada, ma sta 50, 150 najmanje. Ko ih terao da se prijavljuju Ratelu i placaju linkove Telekomu.
    Onda nastupa nase vreme, tj. free nekomercijalnih mreza. Odmah dizemo clanarinu jer necemo imati konkurenciju a cene net-a cemo za nijansu smanjiti jer je iovako ADSL dzabaka a i ne mogu nam korisnici nista ako im damo i manje brzine od dogovorenih jer je sve to u cilju sticanja extra profita. A moze nam se jer nemamo neke troskove (ne placamo nikom porez, lokal, penziono, socijalno, takse i slicne gluposti) koju legalni provajderi imaju.
    Pa mi bre imamo vise tacaka nego svi legalni provajderi u gradu a nemoramo nikom nista placati, a malo je falilo da umesto „free“ mreze registrujem legalnu firmu. Ovo je raj za nas koji muvamo ispod zita, a vi sto placate porez neka vam je za nauk za dalje korake jer smo mi od para koje nismo dali drzavi nabavljali opremu, sirili infrastukturu i provodili se.
    Uh sto volim ovakvu drzavu, i ja sam za to da sve legalne firme treba pogasiti. A mogu vam reci da sam se zabrinuo 5. oktobra da ce uvesti red u drzavi.

  12. Jova sreda - 20/01/2010 Odgovori

    Ja sam stvarno mislio da ovaj Supurovic nesto zna o ovoj tematic, a on ocigledno bije praznu salmu.
    Ustvari mozda su ga primili da radi u RATEL-u 🙂

  13. vlada sreda - 20/01/2010 Odgovori

    Dejane svaka ti je na mestu…pravi komentar u pravo vreme…

  14. Ago sreda - 20/01/2010 Odgovori

    @Supurović

    Peđa,

    Pročitao sam tvoj post i prvi osećaj koji me obuzima je da imaš skrivenu mržnju protiv WISP i/ili ljudi koji rade taj posao.

    Znam na šta ciljaš: da je kvalitet naših usluga daleko ispod konkurencije…
    Moram te neprijatno iznenaditi i obavestiti da su se ljudi u ovom poslu dobro organizovali i da trenutno 90% nas pruža istu ili kvalitetniju uslugu od konkurencije za manje pare. U ovo ne uključujem neozbiljne i divlje provajdere.

    Poznajemo se površno, a ja sam donekle pratio tvoj rad i u neku ruku i sledio tvoju inicijativu za razvoj IT-a u Srbiji. To ide od Oreska BBS-a devedes’ neke pa do današnjih dana … Na osnovu svega stekao sam utisak da si na strani ljudi koji su kreativni i uvode nešto novo u IT svet. U neku ruku i sam se osećam kao „gerilac“ IT tehnologija kod nas, jer drugačije izgleda ne može.

    Da skratim, ti koji si uvek na strani zakona i legalizma (daleko bilo ko Koštunjara) kažeš u svom postu da treba da platimo (za korišćenje ISM-a) ili da propadnemo… A da ja okrenem Agenciju da ih zamolim da ti naplate 2m talasnu dužinu za radio amatere, a ? Šta bi se desilo ? Da li bi se neko odma izlajao da im treba naplatiti i što oni da se izd#kavaju po našem cenjenom prirodnom resursu?!?

    Duboko sam razočaran tvojim postom.

    I bez obzira na to , Pozdrav, Ago.

  15. SSpin sreda - 20/01/2010 Odgovori

    Post upravo sitno izmenjen. U pitanju je deo

    sa računom za naplatu u iznosu više od 850 hiljada dinara. (za 11 meseci 2009. godine).

    – vremenski period

    i deo sa baznim stanicama >

    – Namet koji RATEL namerava da uvede provajderima predstavlja za većinu wisp 1/4 ukupno ostvarenog prometa.

    – U pitanju je promet, a ne ukupna dobit kako je pre bilo napisano.

  16. Sexynet sreda - 20/01/2010 Odgovori

    Mislim da je Dejan najbolje docarao ovu pricu, svi cemo se prebaciti u ilegalu i necemo placati nista, i dovidjenja prijatno:)
    Sto se Pedje tice, uvek mi se cinio kao izuzeto pametan i dobar lik dok nisam video ove gluposti koje je napisao… i jedina logika je zaista da je presao u ratel:)

  17. Dejan sreda - 20/01/2010 Odgovori

    Malo sam bio sarkastican, ali sigurno ce ovako i biti kako sam gore napisao, mada i odavno vec jeste samo sto ce „free“ mreze ostati jedine koje ostvaruju prihod a nikom nista ne placaju.

    Primera radi, u mom gradu postoji jedna „free“ mreza, tj. udruzenje gradjana koja ima preko 40 pristupnih tacaka, u proseku neka bude 10 korisnika po tacki dolazimo do cifre oko 400 korisnika. Clanarina je 300 dinara, sto iznosi 120.000 hiljada dinara mesecno. Ko od tih korisnika zeli Internet placa posebnu naknadu za to od nekih 500-1000 din, neka 100 korisnika placa najeftiniji paket od 500 dinara, dolazimo do cifre od 50.000 dinara.

    Ukupan pazar te nazovi „nekomercijalne ili neprofitne“ mreze na mesecnom nivou iznosi najmanje 170.000 dinara.

    Ukupan njihov trosak je zakup ADSL paketa od nekih 10.000-15.000 dinara mesecno, kvarove, reklamni materijal i dobar deo opreme finansiraju sponzori koji imaju uverenje da je takva mreza za dobrobit gradjana, a ne nekoliko ljudi koji su to osmislili. Takodje fizicke radove (postavljanje novih baznih stanica, izlasci na teren i sl.) obavljaju glupavi clanovi volonterski koji takodje misle da je to za dobrobit gradjana.

    Tako da dolazimo do dobiti od nekih 150.000 dinara mesecno. Od toga vajdu imaju samo „vlasnici“ mreze. Drzava gubi porez i ostale dazbine, korisnici nemaju nikakvu tehnicku podrsku i pravo da se zale na bilo kakav problem ili prevaru, udruzenje nema ni stalnu adresu niti bilo kakav prostor gde mozete naci nekog od odgovornih. Takvo udruzenje ima veci broj pristupnih tacaka nego svi wireless provajderi u gradu, a kompletna njihova oprema za 40 tacaka ne vredi vise od cene opreme za tri tacke ozbiljnog provajdera. Dolazimo do pitanja koje se stalno vezuje za Wireless provajdere „ko gusi etar“?

    Idemo malo dalje…

    U mom gradu takodje postoje 10-15 nazovi wireless provajdera, od kojih je samo jedan uredno registrovan i ima odobrenje Ratela, takodje postoje jos 2 mreze koje takodje imaju odobrenje ali nisu iz mog grada, sto znaci da ostali rade na crno.

    Ti sto rade na crno takodje Internet nabavljaju kao i free udruzenja preko ADSL-a, u povlascenom su polozaju jer za razliku od mene koji 12MB placam skoro 100.000 dinara mesecno kao ISP, ne racunajuci poreze, troskove lokala, dazbina, legalne radnike i sl. dok njih koji rade na crno to kosta manje od 10.000 dinara. Takodje ne placaju nikakve poreze i sl. jer skoro svi nemaju cak ni registrovane firme, a takvih provajdera je preko 500 u Srbiji dok je nas legalnih oko 80. E sada neka posetioci ovog sajta zakljuce ko koliko zaradjuje i ko bi u stvari trebao da placa koriscenje frekvencije.

    Boreci se legalnim i postenim poslovanjem sa nelegalnom konkurencijom, cesto puta sa gubitkom jer se sve nadamo da ce se dovesti neki red, slag na tortu nam dodaje Ratel sa iznosima koji cak nismo ni pazarili, a kamoli zaradili. Dok veliku vecinu koja dobro zaradjuje na crno stavlja u jos povlasceniji polozaj. Najvise me boli sto nas ostali stavljaju u isti kos sa tim „provajderima“ i udruzenjima, narocito u negativnom kontekstu kao sto su:
    losa oprema, nemogucnost kontakta, neljubaznost, los protok, extra zarada i sl.

    Ne interesuje me to koja je frekvencija i zasta je namenjena jer kada sam se registrovao kod Ratela kao ISP tada je bilo sve uredno, kada placam namete drzavi niko nije pravio taj problem, sada kada sam u kreditima do guse, kada sam namirio drzavu dolazimo do toga da nismo u pravu i da to sto koristimo free frekvencije nije u redu.

    Ovim nametima nece se dovesti nikakav red u etru ili u bilo cemu vec ce samo dovesti do toga da lepo odjavim firmu, otpustim radnike i krenem kao vecina na crno.

    Pedjo tebe sam smatrao kao dobrog coveka i strucnjaka, znamo se vlro dobro sa ES-a, ali sam tek sada zakljucio da nisi ni jedno ni drugo. Ne mozes kritikovati nekog ko legalno sve placa, legalno sam dobio od drzave da mogu tako raditi, a praviti se lud za one koji rade na divlje i stvarno extra zaradjuju, a koji su pravi problem za zagusenja koja nastaju, kao i za lose usluge koje pruzaju.
    Tebi i slicnima neka sve ovo sluzi na cast jer ako nam nemozes pomoci nemoj nam odmagati u nasoj muci.

  18. Predrag Supurović četvrtak - 21/01/2010 Odgovori

    Razumem neslaganje sa mojim stavom, ali ovakvo licno prozivanje i vredjanje zaista nije u prilog ni vasim argumentima, a bogami ni vlasniku ovog bloga, koji to dozvoljava.

    Moje argumente uvek mozete da pobijate drugacijim argumentima ali vredjanje ostavite po strani.

    Ja sam se vrlo jasno ogradio od prozivanja WISP koji se ozbiljno bave svojim poslom. Problem su ovi drugi. Ako se ne varam, prozvanim su se uzgleda nasli upravo oni koje nisam ni prozivao.

    Ja cu se uzdrzati da odgovaram na vredjanje, pogotovo zato sto i ne znam ko ih je pisao (kao sto se vidi, ja sam svoj stav izneo stajuci iza njega imenom i prezimenom).

    Za one koji moje argumente „obaraju“ tvrdnjom da ja mrzim WISP, mogu samo reći da je to notorna budalaština. U svom veku, sarađivao sam sa više WISP i to sasvim dobro (i nikad ništa nisam naplatio) – mnogi WISP admini su od mene podosta naučili, neki su čak i krenuli u posao zahvaljujući tome što su od mene naučili.

    Sto se tice zabrane koriscenja slobodnog osega, to je trenutno nemoguce. Slobodni opseg je slobodni opseg i nikome se ne moze zabraniti da ga koristi. To sto on nije namenjen za komercijalnu upotrebu je stvar koju zakon ne razmatra.

    Verujem da je svimao cigledno da je u samom duhu ovog opsega (slobodan opseg na kome svako moze da emituje te nema nikakve garancije kvaliteta, sa propisanim tehnickim uslovima takvim da u sustini i otezavaju eksploataciju koja se da komercijalizovati) stvar sa komercijalnom upotrebom resena – prosto, ovaj opseg nije pogodan za komercijalno koriscenje.

    Vecina provajdera ga koristi krseci propise, to jest koristeci ga na nacin koji nije dozvoljen, a dozvoljeno je: izraciti najvise 20 dBm i to iz antene neusmerenog zracenja, koja ne sme biti spoljna već fabricki ugradjena u uređaj.

    Fabricki uredjaji su uglavnom u skladu sa propisima: predajnik ima do 18dBm i na njega je zakacena neusmerena antenica od 2 dBm. Sa takvom opremom ne moze da se pravi internet provajding, osim u nekim vrlo ogranicenim slucajevima.

    Za one koji me prozivaju da nemam pojma o tom poslu: ko me zna, zna koliko se dugo bavim wireless-om, i koliko o tome znam. Ko me ne zna, naci ce na Internetu. Takodje, ko me zna, zna da se wirelessom ne bavim komercijalno upravo zato sto verujem u ovo sto pricam, ali i zato sto umem da saberem dva i dva i vidim da je to posao koji je neisplativ, osim u slucaju da WISP ima polozaj nalik monopolu.

    Svaka čast WISP koji drži najviše 5 klijenata na pristupnoj tački. Uveren sam ipak da su to samo retki slučajevi, jer je to ekonomski neodrživo – kvalitetna infrastruktura je prosto preskupa za tako malo korisnika. Nažalost, mnogo je više AP koji imaju po 40 i više klijenata. A oni zarade po nekoliko stanova prodajući traljavu uslugu nedostojnu naziva internet provajding.

    Možda upravo takvi provajderi tvrde kako oni imaju licencu za korišćenje besplatnog opsega iako je dobro poznato da takva licenca ne postoji? Zar očekujete da provajder koji tako osnovnu stvar ne zna, zaista poznaje tehnologiju, propise i uopšte zna šta radi? Zar ćete njih da štitite?

    Na kraju, ja sam govorio o principima. Mislim da je RATEL malo preterao sa cenama i potpuno neselektivnim pristupom naplati.

    RATEL ne može da zabrani da se taj opseg koristi, ali treba da reguliše kada se koristi za pružanje javnih komercijalnih usluga u svim oblicima, pa i ovom sakrivenom, koji je Dejan pomenuo, kada se pod okriljem nekomercijalne mreže mlati dobra lova (nadam se da nije imao nameru da aludira da ja tako radim).

    Nažalost, u ovoj državi se sve gleda crno-belo, pa tako i propisi zbog lova u mutnom jednih odvaljuju bubrege svima. Wireless u raznim prilikma moze da bude dobra alternativa u nedostatku boljih nacina da se pruze interent usluge, RATEL bi svakako o tome morao da vodi racuna te da olaksava onima koji upotrebljavaju wireless da bi omogucili internet pristup onima koji ga na drugaciji nacin ne mogu imati, makar u periodu dok ne bude sve zavrseno oko omogucavanja ISP da pocnu da koriste WiMax ili neku slicnu bezicnu tehnologiju.

    Ono sto bi ISP trebalo da rade, to je da rade u interesu podizanja opšteg kvaliteta – ovako kako se krenulo, ako se recimo isposluje da RATEL odustane od te naplate, samo cete pomoci onima koji ne rade kako treba.

    Vise bih voleo da vidim da se ISP organizuju i traze od RATELA da definise kriterijume i omoguci olaskice onima koji koriste tehnologiju na odgovarajuci nacin, obezbedjuju kvalitetan servis i omogucuju korisnicima da imaju internet na onim podrucjima gde ga inace ne bi mogli imati.

  19. linux_wlan četvrtak - 21/01/2010 Odgovori

    Pedja znamo se od 2003 kada smo ortak i ja dovukli wlan u kosjeric iz uzica oktobar 2003, (zgrada Jugopetrola, Zabucje, Sehovo brdo, Subjel. Kosjeric)za tadasnji NST wireless, ja se iskreno nadam da je ovo potpisao neko drugi a ne ti. Ukoliko si ipak ti ovo napisao a nisi dobio posao u Ratel-u treba da ti je u najmanju ruku sramota. Zao mi je sto sam te upoznao.

  20. LoveRatel četvrtak - 21/01/2010 Odgovori

    Ma nije problem ima tu masa ljudi koji ce posle izdvati stanove koje su namlatili prodajuci traljavu uslugu :-))
    E vecu glupost davno nisam cuo.

  21. Peđa ima svoje mišljenje, ali ja ne vidim čemu je tu razlog nekog prozivanja i vređanja

    kao što određeni ljudi pizde na wireless internet provajdere, ni vi niste ništa bolji što tu spominjete community mreže gde se skupi na par sirotana i šeruje adsl i par filmova. svi ste u fazonu da komšiji rikne krava, a to baš nije pametno tako razmišljati

  22. Predrag Supurović petak - 22/01/2010 Odgovori

    linux_wlan, ako misliš da je nešto konkretno razlog da me bude sramota, onda to lepo reci, ovako paušalno, samo sebe unižavaš, što ti je svakako lasno, s obzirom da si anoniman.

  23. voks subota - 23/01/2010 Odgovori

    hoce li poceti da ometaju slobodne opsege kako bi dali lufta telekomu
    hoce li loviti ap ove a skoro svaki adsl ruter ima wireless na sebi
    da li je prekrsaj ako adsl ruter stoji pored prozora u zgradi i na njega se neko zakaci
    izgleda se u srbiji stimulise rad na crno

  24. qiza nedelja - 24/01/2010 Odgovori

    Pedja kaze:
    Vecina provajdera ga koristi krseci propise, to jest koristeci ga na nacin koji nije dozvoljen, a dozvoljeno je: izraciti najvise 20 dBm i to iz antene neusmerenog zracenja, koja ne sme biti spoljna već fabricki ugradjena u uređaj.

    Fabricki uredjaji su uglavnom u skladu sa propisima: predajnik ima do 18dBm i na njega je zakacena neusmerena antenica od 2 dBm. Sa takvom opremom ne moze da se pravi internet provajding, osim u nekim vrlo ogranicenim slucajevima.

    Za one koji me prozivaju da nemam pojma o tom poslu: ko me zna, zna koliko se dugo bavim wireless-om, i koliko o tome znam. Ko me ne zna, naci ce na Internetu. Takodje, ko me zna, zna da se wirelessom ne bavim komercijalno upravo zato sto verujem u ovo sto pricam, ali i zato sto umem da saberem dva i dva i vidim da je to posao koji je neisplativ, osim u slucaju da WISP ima polozaj nalik monopolu.
    —————
    izdvajam:
    zna da se wirelessom ne bavim komercijalno upravo zato sto verujem u ovo sto pricam
    ———————-
    Je li Pedja, a vi koriste fabricke antenice za tu vasu komjuniti mrezu? Nemate spoljne antene? I sve ovo sto si rekao, ovo u sta verujes, radite tako? – Svaka ti cast.

    Samo nesto ne verujem da nemate usmerene antene, niti da postujete 10% ovoga ovde sto si rekao. Ali ti ne vidis sebe da radis to, vidis druge.

  25. Ilija nedelja - 24/01/2010 Odgovori

    Evo danas sam video da je bila osnivacka skupstina UISP. Pre nego sto su i krenuli sa radom, uspeli su sami sebe da potkopaju time sto su izabrali coveka iz KBC Neta za podpredsednika. Ova „firma“ (KBC) je toliko ocajna da ne postoji nijedan korisnik koji je zadovoljan njihovim uslugama, ova „firma“ nije dostavljala finansijske izvestaje inspektorima zbog cega su bili sankcionisani, ovoj „firmi“ je oduzeta dozvola za rad, ali i dalje rade na crno – pruzaju Internet usluge, ali ovoga puta ne kao Internet Service Provider, nego kao Internet Service Distributer (!?!). Nazalost, vreme ce pokazati da se UISP ni po cemu ne razlikuje od RATEL-a, tj. u oba slucaja se radi o amoralnim skupinama ljudi koje zanima jedino licni interes…

Dodaj komentar