< idi nazad

Karakteristike b2b i b2c poslovanja u Srbiji

Autor - Izvor fotografije: Newton Free Library
Autor, izvor fotografijeNewton Free Library
U prošlom članku o domaćim kupcima i Internet prodavnicama, videli smo iskustva u poslovanju Kameleon.rs i Tehnomanija.rs web shopova. Sažet zaključak je da tržište odavno postoji, i da se kupci sve više odlučuju da kupuju preko web, ali da se online biznisu maksimlano treba posvetiti, i biti strpljiv.

Današnja tema jeste poslovanje između firmi (razmena usluga, proizvoda, informacija), kao i odnos preduzeća i firme sa krajnjim korisnikom, kupcem. B2b i b2c modeli poslovanja u Srbiji, i šta se u vezi sa ovom sferom trgovačkom delatnošću dešavalo poslednje decenije u Srbiji.

U 2006. godini, ukupan promet u b2b i b2c sektoru u Srbiji iznosio je 160 miliona evra – iznosi moj današnji sagovornik, Dragan Varagić, stručnjak u oblasti Internet marketinga, E-PRa i elektronskog poslovanja.

Istražujući ovu temu, naiđoh na zanimljive podatke :

  • Trgovina između kompanija odvija se 35% sa novim prodavcem; 35% sa preferiranim, poznatim ispručiocem i 30% u okviru partnerskih sistema.
  • Prema ozbiljnoj analizi 76% odluka za porudžinu u Nemačkoj zasniva se na upotrebi Interneta dok 29% nalazi nove dobavljače isključivo na Internetu. 28.1.2005

izvor1, izvor2

Šta se dešava sa b2b i b2c poslovanjem u Srbiji?

Pozitivne opaske bih završio konstatacijom da tržište i kupci postoje, i da imamo svake godine nekoliko uspešnih primera. Ono na čemu konstantno treba raditi jeste edukacija na svim nivoima. „Podizanje svesti“ ne sme postati izlizan kliše u novinskim izveštajima i emisijama. Još uvek je veliki broj ljudi koji ne shvata značaj poslovanja putem Interneta.

Kakvo je stanje u Srbiji, i šta nas očekuje, pitali smo gospodina Varagića za mišljenje :

Dragan Varagić

Osnovna karakteristika razvoja b2b i b2c poslovanja preko Interneta u Srbiji u poslednjih 10 godina može se opisati sa jednom rečju – Sporadično. Pojedini sektori su tokom ovih godina „iskakali“ zbog pojedinih firmi, kao što je to npr. bio slučaj 2004. g. sa Pakomovim b2b servisom, ili što je u periodu od nekoliko godina (do 2008.) bila veoma aktuelna prodaja usluga informacija o tenderima. Ipak, to sporadično poslovanje preko Interneta je dovelo do toga da prošle godine prvi put Srbija uđe u godišnji izveštaj „Cetelem“ koji objavljuje BNP Paribas banka, koji je pokazao ukupan promet u sektorima B2b i B2c od 160 miliona EUR za 2006. g.

Drugim rečima, pojedine firme u pojedinim sektorima ostvaruju promete preko Interneta koji na kraju zajednički pokažu rezultat koji i nije tako beznačajan.

Razvoj trgovine preko Interneta u Srbiji ide nekim svojim tokom sve ove godine, i trenutno ima nekih 10 do 15 oblasti (privrednih grana) u kojima postoje značajniji prihodi od online trgovine.

Procena je da će se ovaj broj oblasti u naredne dve godine učestvorostručiti, pod uslovom da u međuvremenu ne dođe do nekih velikih ekonomskih poremećaja kod nas i na velikim finansijskim tržištima.

Kao i kod svih promna, problematičan je proces usavršavanja, učenja, prilagođavanja novom sistemu (imamo zakon o saobraćaju, bolonju, uvođenje novog softvera u nekoj firmi itd..).

Usled toga, u fokusu uvek treba imati olakšavanje, ubrzavanje i povećanje poslovanja, koje se javlja pravilnim b2c i b2b poslovnim modelom.

Dodaj komentar

Komentari (1)

  1. […] B2B i B2C poslovanje u Srbiji – Intervju sa @varagic CITAT: …..Današnja tema jeste poslovanje između firmi (razmena […]

Dodaj komentar