< idi nazad

Hapšenje IT developera u Srbiji

Cilj pisanja je predstavljanje svih raspoloživih činjenica i informacija široj javnosti, zarad utvrđivanja istine i polemisanja postupaka kako državnih organa, tako i medija.

Na zvaničnom sajtu MUP Republike Srbije, 23. februara pojavilo se saopštenje iz koga saznajemo da su dva lica lišena slobode. U pitanju su IT developeri, vlasnici nekoliko sajtova, između ostalog i spornih kladionicar.com i freebetting.net.

Navodi se da postoji osnovana sumnja da su dotična lica „u saizvršilaštvu izvršili krivična dela neovlašćeno organizovanje igara na sreću i pranje novca.

Zaplet

Gore pomenuti sporni sajtovi pružali su informacije o klađenju, savete i uputstva kako se i gde kladiti. Na sajtu (i dalje) postoji SMS servis preko kojeg je moguće, uz naplatu, dobiti savete oko klađenja (tipove). Takođe, glavni izvor prihoda bio je model affiliate marketinga, u ovom slučaju kamen spoticanja u zemlji čiji su rezidenti bili osumnjičena lica.

Model funkcioniše tako što se ostvaruje zarada kada preko njihovog sajta posetilac ode na sajt strane kladionice i njoj ostavi novac. Određeni procenat novca ide sajtu preko koga je klijent (koji je ostavio novac) došao.

Zakon o igrama na sreću, Zabrane, član 10. :

2)  Prikupljanje uloga u Republici za učestvovanje u igrama na sreću koje se priređuju u inostranstvu;
3)  Prodaja, ustupanje, izdavanje, oglašavanje i svako drugo predstavljanje inostranih srećki i tiketa (listića) za igre na sreću na teritoriji Republike;

Lako možemo uočiti „tanak led“, šta više, odmah dobijamo asocijaciju na još mnogo potencijalno osumnjičenih u budućnosti.

  • Na mnogim utakmicama u Hali Pionir prikazuje se reklama online kladionice.
  • Xzy novine u svojem online izdanju takođe izdaju oglasni prostor ka spornim online kladionicama
  • Iste i još neke novine su preko letaka nudile offline korisnicima. Ukoliko biste iskoristili te vaučere i kodove sa istih, imali biste 10e bonusa na reklamiranoj online kladionici.

Sajt (hosting i domen) je kupljen van Srbije, tačnije u S.A.D., tako da je sav sadržaj van naše zemlje, dostupan svim ljudima na svetu, sa, izgleda bitnim momentom, da su njegovi osnivači trenutno rezidenti Srbije. Postavlja se pitanje, da li je njihov rad kriminalno delo? Kako će ih teretiti nakon podizanja optužnice?

Nastup medija

Sraman.

Izgleda da niko od medija, a ni od PRa MUPa RS, nije primetio reč „osumnjičeni„, a kamoli prošlost (dosijee) dotičnih. Iako krivica nije dokazana, vest je huktala srpskim tradicionalnim i online medijima. Velike fotografije, pompezni naslovi, ukazuju običnom građaninu vrlo loš ishod i karakter samog događaja. Zašto je bilo bitno objaviti vest pre presude? Radi čega onolike fotografije na javnom medijskom servisu Srbije i ostalim medijima?

Ukoliko se ispostavi da nisu krivi, imaju osnova da tuže državu i medije za povredu ličnosti i ugleda, i da traže pristojnu nadoknadu.

Vrlo je teško naći razuman odgovor zbog čega je ovaj slučaj ovako neprofesionalno medijski propraćen.

Treba istaći

Sajt kladionicar.com postoji od 2005.,  a freebetting.net od 2002. godine.
Poslovanje sajta se nije menjalo. Kako je moguće da se tek sada došlo u sukob sa zakonom? Na koji način je sajt (lica) organizovao igre na sreću i vršio pranje novca?

Kako će se slučaj završiti?

U domaćim online zajednicama u toku je opsežna debata. Nekoliko nejasnoća u saopštenju MUPa Srbije, i nedefinisani zakoni, dovode do mogućnosti dvojakog tumačenja.

  • Da li je ovde došlo do krivičnog dela?
  • Da li je affiliate makerting u sferi kockanja, igara na sreću, zabranjen u Srbiji?

Oni koji podržavaju osumnjičene oštro se protive neprofesionalnim medijskim nastupima, i zatvorskoj kazni, dok su drugi mišljenja da je zakon jasan. Svoj protest možete iskazati i učlanjivanjem u Fejsbuk grupu, kreiranoj u znak podrške dvojici osumnjičenih IT developera.

Nismo uspeli da dođemo do ikoga bliskog osumnjičenima i saznamo više informacija, pošto su svi kontakti do kojih smo došli bili trenutno nedostupni. Razvoj slučaja je mnogima „interesantan“. MUP je najavio „obračunavanje sa sličnim sajtovima“, tako da nema mesta neozbiljnosti.

Dodaj komentar

Komentari (16)

  1. Vukašin petak - 26/02/2010 Odgovori

    Sto se medija tice samo bih rekao da mislim da nisu ni gori ni sramotniji u ovom slucaju nego sto su to inace…

    Vama svaka cast sto ste napisali ovo da na jednom mestu moze da se informise covek, nisam mogao da idem kroz celu temu na DPT-u.

  2. Milos petak - 26/02/2010 Odgovori

    Pravda za Djoleta i Jagu!!!

  3. krdr subota - 27/02/2010 Odgovori

    Pri tome, uvek moze da se postavi pitanje, da li je kladjenje igra na srecu. Ne znam ni jednog kladionicara koji „lupa“ brojeve. Kladionicari koriste svoje znanje da bi predvideli sta ce da se dogodi. Vrhunski kladionicari idu dotle da znaju kako ce pojedini igraci igrati u zavisnoti da li je prethodno vece bio CSI na TV-u.

    Ako je kladjenje igra na srecu, onda su i one igrarije na berzi igre na srecu. Plate neke pare da ucestvuju, kao kupuju deonice, i pobednik je (i nosi nagradu) onaj cije deonice najvise zarade.

    Vratimo se na ZIS.

    Prema č.10s2, svaka inostrana kladionica koja primi uplatu iz Srbije treba da dođe pod udar zakona. Prema č10s3, reklamiranje i oglašavanje prodaje i bla bla stranih tiketa je zabranjeno, ali nije zabranjeno ogalšavanje samih sajtova. Dakle, nisu oglašavali listiće/tikete (čak ni elektronske, koje zakon ne poznaje), niti ih prodavali.

    Mogu biti tuženi za, eventualno, za saučesništvo, jer su inostranim sajtovima omogućavali da primaju uplate iz Srbije.

  4. Marko subota - 27/02/2010 Odgovori

    prvo kao i obicno saopstenje mupa je sturo a medija senzacionalisticko
    daklem:
    1. ako su primali uplate na svom sajtu a rezidenti su srbije i nisu imali registrovanu firmu u inostranstvu, onda su organizovlai kladjenje
    2. ako su radili kao affilates, nisu krivi za organizovanje igra na srecu
    3. ako su rezidenti a nisu platili porez na prihod gradjanina onda mogu biti gonjeni
    4. meni je zanimljiva suma od 500,000 eura nije mi jasna u kom konteksu se javlja i slicno
    5. spominje se i pranje novca? meni nije jasno ko za koga i kako?

  5. Janko subota - 27/02/2010 Odgovori

    Da li i kako je rešeno plaćanje poreza. Poznato je da su developeri prekršioci zakona o autorskim pravima (nelegalno korišćenje softvera).
    Ako krenemo dalje i razmislimo o plaćanju poreza, videćemo da mali broj ljudi koji imaju web projekte uopšte razmišlja o tome, ili ako razmišlja, gleda da plaćanje izbegne,
    Da li je ovde reč o kriminalnom delu koje zanemarujemo (neplaćanje poreza) ili je reč ulaženju na nečiji teren pa je zbog toga ovolika medijska pompa?

  6. SSpin subota - 27/02/2010 Odgovori

    @Marko

    Ukoliko posetis sada njihov sajt, nigde neces naci nacin da njima uplatis novac (sem SMS servisa, sto je ok).

    Tako da novac nisu primali na sajtu.

    Fora je sto ovde aff program, pravno gledano, moze da se uzme pod „zaradjivali od novca koji je dat na kladjenje“.

    Ali opet je to dosta tanko…

  7. panonski mornar subota - 27/02/2010 Odgovori

    Cini mi se a nadam se dagresim, da drzava zeli da lincuje IT preduzetnistvo, ako nisu placali porez to je ok, ali vidim da momci imaju firmu i da sve ide preko nje, oni su taj novac ulagali u Srbiju, nisu bili na sizu, zaposlili su ljude, i njihov site je proglasen za najbolji u svetu kako je gore navedeno, sve odlicne reference da neki investitor dode u Srbiju i ulozi novac…nekome je zasmetalo sto odlicno posluju…:(
    Sta sad bi svi IT-ci trebalo da prebace firme u inostranstvo…

  8. SSpin subota - 27/02/2010 Odgovori

    Da, tuzno je i to sto ce sada kod mnogih da se upali lampica :“Ma sto da se kocim ovde, palim na neko ostrvo i shljakam kao car“ …

  9. ivanhoe subota - 27/02/2010 Odgovori

    treba pomenuti i da su doticni posedovali firmu koja je placala neki porez i zaposljavala nekoliko ljudi. Takodje mnogi drugi u slicnim affiliate marketing poslovima ce, plaseci se hapsenja zbog nedorecenih zakona, izmestiti svoje operacije van Srbije, koja ce tako ostati uskracena i za radna mesta, i za porez, a i za par miliona evra koji su tako upumpavani u zemlju.

  10. Nesa subota - 27/02/2010 Odgovori

    Takodje je spomenuto od strane MUP-a da je Moneybookers kladionica. Ja mislim da su samo videli novac na njihovim racunima i odmah se napravili pametni kao – mora da je nesto sumnjivo.
    Mediji totalno sramotno postupili, nit’ znaju kako funkcionise affiliate marketing – Kao da IT inzinjer komentarise psece buve i njihov zivot u modernom stresnom drustvu.
    To je tako kod nas, odmah svi pametni i pricaju svasta.

  11. Nebojsa subota - 27/02/2010 Odgovori

    U Americi kladjenje preko neta nije legalno. Ali je zato drzanje linkova ka drugim kockarnicama/kladionicama potpuno LEGALNO, sve dok se na samom sajtu ne vrse kladionicarske uplate/isplate!
    Ovde je drzanje banera na sajtu nelegalno?

  12. krdr subota - 27/02/2010 Odgovori

    U Americi je nelegalno kladjenje na sajtovima koji nisu registrovani tamo.

  13. Aleksandar Blagojevic ponedeljak - 01/03/2010 Odgovori

    Piratska Partija Srbije u saradnji sa svojim pravnim timom sprema sapštenje za javnost. Pored svega, ovome se mora pristupiti objektivno i u skladu sa prirodnim stanjem stvari danas. Ovakav slucaj demonizacije meta ispoljavanja internet komunikacija kao i slučaj hapšenja mladog Ivana Jelića krajem 2008 godine zbog „skidanja“ filma sa neta su jasan pokazatelj infantilnog stanja naše zemlje i njenog inertnog pravnog sistema.
    Međutim, od pokazivanja na očigledno nemamo ništa, podržite internet i ljude koji stoje iza njega, informišite se, čitajte http://piratskapartija.com/ i zajedno ćemo svojom objektivnošću izneti vrednosti na površinu.

  14. razocaran drzavom četvrtak - 04/03/2010 Odgovori

    Strašno! Uhapsiše ljude na pravdi Boga i još ih izblatiše preko svih medija kao da su dileri droge pa čak i ubice, neverovatno, užasno!!!

    A pitam se za prodaju kladioničarskih tipova (saveta) preko SMS servisa: Da li je to legalno, vidim po raznim blogovima, forumima, sajtovima ogroman broj ljudi iz svih država našeg regiona prodaje svoje tipove na taj način, pa me interesuje jel to zabranjeno ili je dozvoljeno i jel na to treba plaćati porez??? Baš bi mi značilo da mi neko odgovori na to jer imam druga koji planira otvoriti sajt i putem SMS-a prodavati betting tipove.

  15. Bojan Djordjevic sreda - 06/10/2010 Odgovori

    Nesposobna drzava i ono malo kvalitetnog kadra sto zivi u nasoj zemlji oterace!

    Ja se selim odavde, da me ne bi terorisali pacenici bez mozga. I tako ce da nam ode sav visoko inteligentni kadar.

  16. Danijel petak - 22/10/2010 Odgovori

    Pokrenut je sajt http://kojesledeci.com koji vise govori o ovom „slucaju“. Momci su sada vec 8 meseci u zatvoru bez prava da se brane sa slobode…

Dodaj komentar