< idi nazad

Ministarka Jasna Matić na TweetUp-u

Radujem se kada imam prilike da pišem o nečemu pozitivnom, pogotovo kada je to „nešto“ u vezi sa napretkom Srbije, za sve neverne Tome do juče bilo nemoguće. Nije sve tako crno, treba gledati napred. Slušati i raditi. Ovaj blog post nije hvalospev, već kratak osvrt na nesvakidašnji TweetUp u Srbiji.

I eto, desilo se. U utorak, 21. septembra, u prostorijama MTID uz sok i kafu, u neformalnoj i opuštenoj atmosferi, ljudi iz online zajednice su razgovarali sa jednim ministrom. Zaista deluje nestvarno, ali nećemo se više čuditi. To je sada realnost, i postaće svakodnevnica u Srbiji.

foto: @neshasr

Tim koji sluša i obećava, ministarka Jasna Matić i njen pomoćnik Slobodan Marković. Čitajući timeline vidim da su pale neke ideje u vezi sa poboljšanjem komunikacije državnih službenika, i sajtova državnih institucija.

Izvukao bih samo neke od twitova, a ko želi kompletan timeline može pogledati ovde.

PeckoPivo .@smarkovic predlaze panele na blogopenu i bizzbuzz-u na temu government 2.0 i eTrgovina #tweetuppariska7

milosdjajic Nova ideja za blog ministarstva #tweetuppariska7

PeckoPivo Ministarka ima super stav, hoce da saslusa, pokazuje razumevanje i zelju za promenama. Eh da smo je imali od 5. Oktobra #tweetuppariska7

PeckoPivo Ministarka zeli wish list – kako moze da nam pomogne i sta zelimo da Mtid uradi za nas #tweetuppariska7

PeckoPivo Prica se o sjajnim idejama, transparentnosti, menjanju zakona, skracivanjima procedura itd, a @bijelic zdere cips #tweetuppariska7

ognjanovic Podići usability sajtova državnih organa jedan od ciljeva MTIDa

milosdjajic Jasna iznela problem manjka kadra i zamolila je za pomoc. To je bas lepo #tweetuppariska7

Pročitavši izveštaje kod Pedy i Kolegijuma, vidim jasne i realne ciljeve. Obećanja su obostrana, dogovorena su već neka zaduženja (npr. ideja oko bloga ministarstva je odlična stvar) i to je super.

Zahvaljujući Danici Radišić, vest o dolasku ministarke na TweetUp preneo je i GlobalVoicesOnline.

#tweetuppariska7 treba da služi kao primer kako komunikacija sa ljudima iz države nije nemoguća. Evidentna je energija i želja da se doprinese poboljšanju uslova za što efikasniju online trgovinu u Srbiji.

Pritom, ne treba zaboraviti da je do dana D trnovit put; zakoni, procedure, nadležnosti, papirologija… Sve to treba srediti i pojednostaviti.

Ovo je dobar početak.

Dodaj komentar