< idi nazad

Prvih 10 godina je najteže

Za neke zbirka Bore Đorđevića, za druge jedan od saveta koji sam dobio od starijih i iskusnijih „privatnika“ kada sam krenuo u preduzetničke vode.

Iz trenutne perspektive shvatam koliko u tom trenutku nisam razumeo značenje saveta, kao ni onoga što me čeka.


Za mnoge od nas je zaista bilo potrebno vreme koje se merilo godinama da, ako ništa drugo, naučimo da se prilagođavamo i napravimo firmu. Čast izuzecima.

Ne može sve da se nauči u školi, knjigama i na konferencijama, ali su svi oni dobri preduslovi i mesto na kome možete videti gde se nalazite i koliko ste dobri ili loši.

Ali. Potpuno se promenila brzina kojom morate da se adaptirate i količina energije koju morate da uložite za ostvarenje cilja, da ostanete u igri, ili je promenite u svoju korist.

Zaboravili su da nam kažu, ili nisu znali da ćemo kao generacija višestruko brže izgoreti, i da će ovih 10 godina iz naslova dobiti potpuno drugu dimenziju.

Tri najbitnije stvari koje sam naučio za ovih 10ak godina su da:

  • Prijatelji su najvredniji kapital koji možete steći.
  • Biram ljude sa kojima radim, ne firme. Zato imam dosta prijatelja u poslu.
  • Ukoliko na plećima imate preveliki teret, nađite protivteg, balans, ventil koji će vam sačuvati zdravlje i razum.

 

Ukoliko prečesto razmišljate da li je ovaj posao za vas, ne brinite, niste jedini, ali ako vas posao muči ili se adaptirajte ili promenite posao.

I da se razumemo, ni jedan od pomenutih faktora ne znači da ne radite posao kako treba, već da se morate prilagoditi, na ovaj ili onaj način.

Na kraju, bio sam slobodan da prevedem citat Hoffmana Reida

Svet se menja. Vreme koje provedete radeći jedan te isti posao je sve kraće i morate se prilagođavati svakodnevno. Ukoliko se ne prilagodite na vreme, niko, ni vaš poslodavac, ni država, vas neće uhvatiti kada padnete.

U originalu ovaj citat je objavio Eniac (ako se dobro sećam)

The world is changing. And the amount of time you spend at any one job is shrinking. This means you need to be adapting all the time. And if you fail to adapt, no one—not your employer, not the government—is going to catch you when you fall.
Hoffman, Reid. “The Start-Up of You”.

Dodaj komentar