< idi nazad

Razvoj wtfJeans projekta – Jeans za geekove

Ukoliko koristite Twitter, i Facebook, i sebe smatrate geekom, trebalo bi da ste barem načuli za projekat wtfJeans.

Inicijalna ideja je upravo zaiskrila iz problema/potrebe. Peđa je primetio redovne probleme sa kupovinom džinsa, i kako teško nalazi pogodan model, pritom ima neke svoje specifične uslove.

Sredinom decembra 2009. godine, krenula je prva vest o mogućem projektu farmerica za geekove.

Faze u razvoju projekta

Cilj wtfJeans farmerica jeste da budu udobne, prvenstveno prema Peđinom i Sanjinom ukusu boja, i da imaju komforan džep za iPhone i iPod touch.

wtfjeans

Ovo je prvi put da se na potpuno transparentan način neki projekat mogao ispratiti od ideje do realizacije. Sve se vidi, sve se zna! Kapa dole. Potpuna ozbiljnost i predanost.

Kratak rezime faza bi bio :

  • Brend
  • Dizajn i proizvodnja
  • Prodaja
  • Komunikacija i Marketing

U početku se nije znalo ime projekta. Osim da je to Geek Jeans, sve ostalo su bila nagađanja.

Tu nastupa još jedna fenomenalna faza projekta, a to je poziv svima da daju predloge za ime brenda. Odabrani predlog će biti nagrađen iPod shuffle od 2 GBa. I šta se dešava. Stiglo je preko 100 predloga, odabran najbolji and wtfJeans is born. @Eniac je kumovao 🙂

Obratite pažnju da se za svaki segment projekta biraju ljudi koji su profesionalci u svom poslu. Ništa se ne prepušta slučaju.

Da web site funkcioniše kako treba pobrinule su se Simplicity nindže, dok je izgled prepušten Marku Dugonjiću.

Za dizajn farmerica angažovana je mlada fashion dizajnerka Sanja Zdravković iz Beograda.

Prototipovi su ubrzo odrađeni, i nađena je pogodna fabrika za „štancovanje“.

Još jedan interesantan detalj jeste da je su svi kanali prodaje, komunikacije i marketinga isključivo online, i da se za marketing deo utrošilo 0 eura!

Snaga društvenih medija …

24 h nakon lansiranja projekta

U četvrtak 4. marta, zvanično je wtfJeans punom parom ugledao online svetlost.

Već par minuta nakon poletanja, „skromna“ Twitter zajednica je reagovala poručivši prvih nekoliko modela. A onda je krenulo vrtoglavo…

Buzz je počeo da se širi. Pojavio se članak na jednom od najvećih blogova na svetu, Mashable.com, zatim na Crunchgearu, Gizmodu, EngadgetuČak i na jednom španskom sajtu 🙂 !

Da ne bih silovao jedinstven doživljaj 24časovne slatke „panike“, koji ćete imati dok budete čitali Peđin članak na Netokraciji, izvući ću samo najbitnije, i dati svoj omaž čitave priče.

Nakon nešto više od 24časa borbe sa iznenadnim bugovima, kriznim PRom, zapitkivanjem kupaca etc, prodato je 150 primeraka!

Primer

Dvoje ljudi, online-geek addicted ppl, Sanja Rastovac i Peđa Pušelja, kreću u avanturu sa simbiozom offline i online biznisa. Jedan vrlo vrlo interesantan case study, još uvek u zelenoj fazi. Možda će neki polemisati cenu, ali ovde je reč o ciljanoj publici, i želji za kreacijom sopsvenog džins modela.

Na kraju će se ispostaviti da će prvih 1.000 komada otići brže od planiranog 🙂 .

Dodaj komentar

Komentari (2)

  1. Ognjen Knaus četvrtak - 11/03/2010 Odgovori

    Svaka cast.
    bilo bi lepo da se isprate i dalje akcije kako idu, da vidimo da li ce sve da stane posle tog inicijalnog buzza, da li ce da ide samo od sebe ili spremaju jos nesto 🙂

  2. SSpin četvrtak - 11/03/2010 Odgovori

    Mogu se kladiti da im ideje samo naviru u ovom periodu, čini mi se da sam negde i pročitao da već smišljaju nešto novo za v2 sledeće godine…

    Videćemo, i ja sam nestrpljiv 🙂

Dodaj komentar