< idi nazad

Kako poslovni blogovi donose novac?

Nikako. Uglavnom, nikako.

Kada kažem poslovni, mislim na korporativni. Da budem najprecizniji, blog pekare, kompjuterskog servisa, neke online prodaje, uopšte bilo koji blog intregisan sa online biznisom. Osvrćem se na online biznis čije je jezgro offline (Pera valja deset godina knjige i sad ima i online prodaju). Online core biznis (Limundo, WTFjeans, …) ovde nisu za poređenje. To rade profesionalnci koji su rasli na webu, i to ne računam za relevantan uzorak.

korporativni-blog

by Robert Sanzalone

Dakle, koliko korporativnih blogova znate da i danas šljakaju?

.. Da.

O tome su već mnogi pričali i pisali, pa ne bih mnogo tupio i bežao od suštine.

Ako ste preskočili kvalitetne tekstove na ovu temu, evo kratkog sižea:

Korporativni blog (Dragana Đermanović)
Korporativni blog kao element nastupa na društvenim medijima (Eniac)
Korporativni blogovi u Srbiji (Miloje Sekulić)

Svi članci iznose prednosti i benefite od blogovanja, međutim osvrću se i na realno stanje da toga u Srbiji još nema, ili kreće, zahuktava se, samo što nije, zamajac.

Bilo je super pokušaja, npr. blog portala NekretnineSrbije.com. Međutim, ništa. Stalo. Iako je sve super krenulo, skroz bez ijedne zamerke. Slično je bilo i sa Positivom. Blog na koji su se svi pozivali, Jasna je tu briljirala i pokazala da se može. Međutim, ako pogledate dinamiku objavljivanja vidite da je i tu bio zastoj (sada se koliko vidim, to popravlja).

Međutim, dolazimo do jednog paradoksa. Ne mogu poslovni blogovi (generalno) donositi novac, kada ih (generalno) nema.

Mnogo se pričalo poslednjih godina o blogovima. Zaista, ako ta tema nije spinovana do iznemoglosti, ne znam šta je. Verujem da je veliki broj preduzetnika upoznat sa tim terminom, ali …

Zašto poslovni blogovi, i nakon višegodišnje priče o značaju i koristi, nisu prisutni u Srbiji?

Trenutno nema leba od njih. Mnogo više leba jedu nego što se vidi da donose. Ono za šta teorija, i svi mi koji valjamo poslovni blog kao žvaku, može da se uhvati jeste rečenica „Da, ali nema ni pravih rešenja (blogova) koji realno mogu da donesu novac“. Ono na foru, ma niko to neće da počne da radi na pravi način.

U offline preduzetništvu je veliki haos. Onaj imaginarni gazda koji ima skrštene ruke i mozak na paši je redak slučaj. Krediti, menice, problemi sa radnicima, inspekcije, zakoni, dobavljači, roba, mušterije (ovakve-onakve), konkurencija, dža-bu … i pored svega toga neko iz tog haosa treba da ima na umu značaj … poslovnog bloga?

Dobro je, često ponavljam, da je ostvaren veliki pomak što se tiče web sajtova. Govorim o percepciji važnosti online prisustva u MSP sektoru. Zašto? Pa konkurent Žika ima sajt koji fino izgleda pa hoće i Pera (čuo da to kao valja i da ovaj obrće neku kintu).

Za poslovni blog treba mnogo vremena, mnogo ulaganja, znanja, organizovanosti, upornosti. Svako ko je radio sa nekom malom firmom zna koliko je teško to spojiti i realizovati. Čak i kad osvane, treba ljuljati, a kako inicijalno nema leba, i poverenje poslodavca se ljulja.

Sve one priče blog je super, bliskost sa kupcima, komunikacija, otvorenost, moderni smo ovo-ono, sve je to fancy i kul. Zaista lepo zvuči, međutim, vrlo vrlo vrlo je teško to primeniti u Srbiji (na slobodnom uzorku mogu reći – gotovo nikako).

Blog koji vodi Miljana, Internet prodaja guma, jeste izuzetak koji možda potapa sve ovo o čemu sam sada pisao. Pravi primer, i odlično šljaka.

Ok, i šta je onda preporuka?

Preporučio bih svima da probaju. Dakle ko god je donosilac odluka, ili može uticati na istog, preporučio bih mu da proba. Možda taj blog bude neki mutant, ali valja probati. Nemojte se mnogo osvrtati na pravila i strogo ih slediti. Eksperimentišite, i budite uporni.

Iskreno, ono u čemu sam ja video najveći značaj poslovnog bloga jesu long-tail fraze. Ko ume to pravilno da iskoristi, taj može i predstaviti merljiv i opipljiv rezultat.

Dodaj komentar

Komentari (2)

  1. MCB_Blog ponedeljak - 06/02/2012 Odgovori

    Pa, postoje korporativni blogovi koji i rade 🙂

    Pogledaj http://www.mcb.rs/blog/

  2. srdjansspin ponedeljak - 06/02/2012 Odgovori

    @MCB_Blog Odličan i uspešan primer. Svakako, nisam rekao da ih nema uopšte, ali ih je vrlo malo, i malo je onih koji direktno donose novac.

Dodaj komentar