< idi nazad

Facebook & Google AdWords reklamiranje

Imate novi projekat? Proizvodu treba reklama radi veće popularnosti i povećanja profita, veb sajt je sređen, i sledeći korak su online marketinške kampanje.

Prvi problem na koji nailazite je budžet, razume se.

Pošto ste slušali priče o paraleli „uglednih“ domaćih veb sajtova sa odnosom cena i konverzije, odlučili ste da krenete pametnijim putem, sa nekom PPC kampanjom recimo, Facebook i Google AdWords reklamiranjem.

Gore pomenuti načini promocije vašeg proizvoda (neka bude sajt kao primer „proizvoda“) su odlični i efektivni, uz uslov da se vrlo pametno organizuju.

Razlike između Facebook i Google AdWords kampanje

Ne bih se zadržavao o featurima koje nude obe lokacije, tehničkim podešavanjima itd. Htedo’ nešto drugo da naglasim.

Glavna „fora“ je u tome, što psihičko stanje Google surfera i Facebook surfera nije ni približno isto. Znači, morate to odmah imati na umu, i fokusirati se kako da što prigodnije servirate reklamu (čitaj: zabacite udicu) u obe teritorije.

Uzmite sebe za primer. Čak i pre nego što udarite enter nakon http://facebook.com vi zaželite odmor, razbribrigu, zezanje – mozak je velikim delom na otavi, i sva formalnost, ozbiljnost pada u podrum.

Takva atmosfera se bitno razlikuje od surfera tragača koji je full concetred na ono što traži. Dakle, znam po sebi. Kada mi neka fina drugarica kaže :“Srki, hitno mi nađi neki seminarski za tu i tu temu, u roku od odmah mi treba“ ja googlam i ne ništa drugo me ne zanima!

Setih se još boljeg primera, kada sam tražio kuće pored Drine za letnji odmor, ili objašnjenje za neku bolest/lek, ništa me u tom trenutku nije zanimalo do rezultata tj. što relevantnije destinacije.

Treba imati na umu…

Po mom iskustvu i razmišljanju, zaslepljenost banerima (Banner Blindness) je daleko veća na Fejsbuku, stoga morate imati vrlo atraktivnu reklamu i prateći tekst, a da to opet ne bude promašaj tj. da fejssurfer ne bude zbunjen. (Conquiztador.rs je tu imao pun pogodak kao pozitivni primer po mom mišljenju).

Totalni promašaj u Facebook i AdWords kampanji je da uopšte počinjete sa reklamom, a nemate završen sajt, ili je „stranica u izradi“ ili imate drastičnu pravopisnu grešku u reklami, ili pak imate takav sajt da u roku od dve sekunde posetilac klikne jedino na malenu strelicu back ili x krstić na tabu.

Ovo je bio samo mali omaž priče o kampanjama, biće uskoro više malo drugačijeg i detaljnijeg prikaza.

Dodaj komentar

Komentari (2)

  1. Ivan Minic ponedeljak - 28/12/2009 Odgovori

    Kampanja za CQ nije bila prva koju sam radio, ali je bila daleko ozbiljnija od onoga pre toga… Trebalo je predstaviti, prakticno bez budzeta, novu igru sto sirem broju ljudi.

    Ne bih rekao da je prica bila pun pogodak, ali je bila uspesna, i taj mizerni budzet je potrosen vrlo dobro…

    Evo par opservacija…

    CPM model na Facebooku uz dobro isplaniranu kampanju se daleko vise isplati. Najniza cena je 0.02$, a ako probate CPC, iako nudi mogucnost da se ubaci 0.01$, necete gotovo nikakav efekat imati bez 4, 5 centi sto je ozbiljan trosak…

    CPM model na Google Adwords se isplati samo ako imate CTR preko 2% … sto nije nemoguce, ali je tesko. Problem je u minimalnoj cifri od 20 euro centi, odnosno 25 dolar centi po za 1000 prikaza…

    Treba kombinovati i dobro planirati… planiranje je pola uspeha.

  2. SSpin četvrtak - 31/12/2009 Odgovori

    Jeste to za CPM, ali verovatno ako imas malko veci budzet.

    Doduse isprobah CPC sa vrlo malim budzetom, pa ne znam koliko je te relevantno..

    Za Google Ads si u pravu skroz 😉

Dodaj komentar