< idi nazad

Prikaz domaćeg billboard advertisinga: AutoPortal.rs i Moto-Berza.com

Hajde da reklamiramo sajt na bilbordima? Zakupimo one ogromne svetleće površine koje privlače pažnju vozača i prolaznika 24h/7/365. Hm… Papreno su skupi… Da li ima efekta? Da li ima smisla reklamirati web sajt ili Internet servis na bilbordu? Šta mogu da očekujem od bilbord kampanje?

Verovatno ste se nekad našli u sličnom dijalogu. Klijenta ili vas je jednostavno interesovalo da li bi billboard advertising trebalo da bude interesantan za vas ukoliko imate neki online proizvod.

toxel.com

Obratio mi se prijatelj (Srđan) čije sajtove verovatno znate ukoliko vas zanima svet automobila i motora. (AutoPortal.rs & Moto-Berza.com). Ispričao mi je njegovo iskustvo sa reklamiranjem sajtova na bilbordima, priča mi se svidela i rekoh da napišem reč-dve :).

Billboards, Out-of-home advertising

Bilbord je slobodnostojeći reklamni pano odgovarajućih dimenzija i materijala, namenjen za postavljanje reklamnih poruke“ (prema „nacrtu Odluke o opštim uslovima za uređenje grada“, član12)

U obliku plakata primenjivali su ga još stari Grci, Egipćani pa i Rimljani (isticanje plakata radi obaveštavanja o gladijatorskim borbama) …

Stvarno ih mnogo ima, reći će neko i biće u pravu.

21. vek je prosto poludeo za bilbord advertajzingom. Ima ih na svakom ćošku, a to najbolje možete primetiti u velikim gradovima.

U čemu je fora sa tim bilbordima?

Tokom izveštavanja sa Nišville jazz festivala, imao sam prilike čuti po nešto o mukama organizatora u vezi sa ovim bilbordima. I eto, dolazimo do prvih nedostataka:

  • Vreme organizovanja kampanje tj. prezauzetost oglasnog prostora

Rekoh već da su, pogotovo poznati brendovi, toliko počeli zakupljivati bilborde da je gotovo nemoguće doći do atraktivnih pozicija. Mora se misliti na vreme.

Jedna od prednosti bilborda (bilbordova, bilbordera kako god) jeste svakako mogućnost pokrivanja većeg geografskog područja, kao i zaokupljivanje pažnje velikog broja ljudi. Kreativna bilbord rešenja mogu pokrenuti lep viral. 🙂

Slučaj sa AutoPortal.rs i Moto-Berza.com kampanjom

Srđan je već nekoliko godina prisutan na svim bitnim auto-moto manifestacijama u Srbiji, pa i u Evropi. Posećuje i neke IT događaje (biZbuZZ, E-trgovina…) gde se i upoznasmo jedne godine.

Elem, tokom Beogradskog sajma automobila Srđan je odlučio da vidi kako će reklama sajtova na bilbordima uticati na povećanje posete. Kako zbog prirode posetilaca nema bolje ciljne grupe nego što je to slučaj sa sajmom automobila, zanimljivo je bilo isprobati i čekati rezultate.

Pri ulazu na sajam bio je postavljen baner 8m x 3m. Odlična pozicija za pešake posetioce sajma, a i za ljude koji su čekali autobus jer je obližnja stanica gledala pravo na bilbord.

Drugi bilbord ili kako ga oni stručno nazivaju „Slavoluk – vinil sa 4 panoa“ je bio postavljen na ulazu parkinga gde obično prolaze svi izlagači. Reklame su bile postavljene na nedelju dana, mada je bilbord 8m x 3m stajao tu i naredna dva meseca, pošto niko nije uzimao tu poziciju i nije bio prelepljen.

Šta kaže statistika?

Jedna od mana oglašavanja na bilbordima jeste merljivost. Ne može se baš precizno reći/izmeriti koliko je vas je ljudi „pročitalo“. No, ovde se kombinuje tradicionalni marketing sa modernim alatima za praćenje posećenosti sajtova, tako da neka transparentnost ipak postoji.

Značajnije posećenosti nije bilo.

Da, tako je. Možda surovo zvuči, ali je realno stanje (pogledajte priložene slike iz GA na kraju posta). I tih nekoliko procenata veće posete, rezultiralo je usled činjenice da se tada održavao sajam automobila, ključne reči su gulgane, i uočava se prirodna poseta u porastu – sa pretraživača.

Kada sam pitao Srđana kakvi su njegovi utisci, i šta on misli o efektu kampanje, evo kako mi je odgovorio:

Sve u svemu da sam novac uložio u on line kampanju skok bi sigurno bio znatno uočljiviji, ali obzirom da mi je cilj bio da bilbordima poradim na brendingu, skrenem pažnju pre svega potencijalnim oglašivačima sa jedne strane, a sa druge da uradim nešto što moja trenutna konkurencija sigurno neće, i na taj način se izdvojim –

Mislim da je moja misija je uspela.

Potencijalni klijenti agencija za Internet oglašavanje iz auto-moto branše,  sada će zasigurno drugačije gledati na AutoPortal i Moto-Berzu. Zaključili smo da posle oglašavanja na bilbordima teško možete nabildovati direktan traffic, ali zato učvršćujete svoj brend, što vam svakako donosi novac sa gledišta oglasnog prostora na vašem sajtu, kao i širenja glasa o vama u svetu vaše ciljne grupe.

Statistike posećenosti sajtova AutoPortal.rs i Moto-Berza.com u vreme trajanja sajma

Dodaj komentar

Komentari (5)

  1. Vukašin ponedeljak - 17/05/2010 Odgovori

    Mogao sam to da vam kazem i pre testa… Salim se, kul post. 🙂

  2. SSpin ponedeljak - 17/05/2010 Odgovori

    Hehe, i ja sam nešto slično mislio i pre nego što sam video brojke, no uvek je lepše kad imaš „crno na belo“ :).

    Evo, ne pamtim da sam se tokom surfa setio imena nekog sajta sa bilborda, zaista, ali bilo je situacija kada sam povezivao likove, poruke, animacije…

  3. Marko ponedeljak - 17/05/2010 Odgovori

    korisna dokazana informacija

  4. Predrag Supurović utorak - 18/05/2010 Odgovori

    Uvek sam mislio da bilbordi služe sam za dve stvari: da vlasnik nekoga nabedi da će imati koristi ako plati bilbord i tako mu uzme lake pare, i da vlasnik bilborda može da se utali sa direktorima državnih ustanova pa da oni plaćaju reklame na bilbordima i tak mu opet naprave laku zaradu.

  5. ZELJKO ponedeljak - 20/12/2010 Odgovori

    Izdajem dva obostrana bilborda u Valjevu
    tel:064/4141255
    Hvala

Dodaj komentar