< idi nazad

Profesionalac

Profesionalac foto web.sa.sc.edu

Nedavno sam imao priliku da pročitam tekst Ivana Rečevića o profesionalcima, ljudima koji su tu da zaključe posao, bez obzira na primamljive stranputice kojima su izloženi, jer su ljudi, kao vi i ja.

Za profesionalce ne postoji siva zona, već samo jasan cilj koji mora biti ostvaren.

Profesionalci će uvek angažovati profesionalca da obavi posao, jer samo tako mogu da računaju na kvalitet. Što kaže stara narodna „kad platiš, džabe ti se u’vati“.

Zadnjih par godina imam priliku da vodim poslovanje regionalnog medija, za mene jednu potpuno novu vrstu poslovanja i okruženja. Novinarski deo pokriva, naravno, profesionalc, koji odlično radi svoj posao.

Mediji su veoma specifičan slučaj, jer pored kreiranja javnog mišljenja bitno mogu da utiču i na legitimnost poslovanja državnih institucija, pojedinačnih političara, i situaciju u državi generalno. Ili bi tako trebalo da bude.

Tu dolazimo do problema.

Sa jedne strane imate jasno definisane vrednosti, misiju i ciljeve vašeg poslovanja, u ovom slučaju govorimo o nezavisnom i nepristrasnom novinarskom izveštavanju i istraživačkom novinarstvu.

Vi prokleto dobro radite taj posao što dokazuje vernost vaše čitalačke publike, problemi sa državnim strukturama, podrška svih antikorupcijskih tela, čak i međunarodnih.

Ovo je samo delimično moj posao, kao deo ostvarivanja zacrtanih ciljeva poslovanja, ali zasluga svakako ide redakciji i uredništvu.

Sa druge strance, morate razmišljati o poslovanju, odnosno o profitu, poslovnom modelu, koji će obezbediti sredstva na putu do ostvarenja ciljeva.

Kako ne narušiti ciljeve, profesionalizam i novinarsku etiku, a ipak imati zdrav poslovni model?

Balans www.b-lay.com

Ne možete očekivati sredstva od državnih institucija, ni u kom pogledu, jer su oni pod vašim mikroskopom, njihovo poslovanje se preispituje neprestano, njihovi donosioci odluka su uglavnom meta vaših istraživačkih priča.

Ne možete očekivati sredstva od privatnih ili poluprivatnih kompanija, jer su te kompanije u bliskoj vezi sa političkim strukturama, koje vam nikako nisu naklonjene. Kompanije su surovi profesionalci, zato se i mešaju u politiku, lobiraju, kako bi ostvarili svoj cilj, profit.

Koji su koraci koje vi, kao profesionalac, možete napraviti?

Da li raditi na ideološkim ciljevima poslovanja ili raditi na profitu?

Gde je prelomna tačka u kojoj možete napraviti kompromis?

Odgovor je relativno jednostavan.

Vi, kao profesionalac, morate stvoriti budućnost, okruženje i ambijent za razvoj vaših ciljeva, bilo ideoloških, etičkih, moralnih ili finansijskih. Ili svih zajedno.

Ukoliko partneri ne postoje, stvorite ih, zajedno sa njima radite, edukujte ih, a sve sa jasnim ciljem koji se poklapa sa vašim ciljevima u konačnom zbiru: kreiranje drugačijeg društva sa boljim sistemom vrednosti.

Samo u tom slučaju ćete biti u mogućnosti da ostvarite i drugi, finansijski deo svojih ciljeva, i da sačuvate vrednosti koje su primarne u vašem poslovanju.

Nađite profesionalce da završe posao, dovedite profesionalce da vam budu partneri, ili kreirajte profesionalce sa kojima ćete zajedno rasti.

Ljudi se ne rađaju kao profesionalci, već to postaju učenjem i radom.

Zato za profesionalce ne postoje prepreke. Ili postoje, ali su tu samo da bi bile savladane i da bi donele novo iskustvo i izazov.

Nema izgovora.

Dodaj komentar

Komentari (2)

  1. Invalidcharacterssuck ponedeljak - 25/03/2013 Odgovori

    Другим речима, професионалац гази и преко живих и мртвих и за њега не постоји светиња. Важно је само завршити посао….. Мени више звучи као да сте описали ђавољег адвоката а не професионалца.

  2. fOrbiddEn ponedeljak - 25/03/2013 Odgovori

    Ne bih se složio, odnosno može da bude, ali ne mora da znači. Sami postavljate sebi ciljeve i vrednosti u životu, način na koji želite da ih ostvarite, kao i ljude sa kojima radite.

Dodaj komentar