< idi nazad

Komsije u oblacima – Microblogging stigao i kod nas

Red je bio da se i Twitter odomaći, je l’?

Tehnologija i trendovi uopšte gledano, ne trpe „tromost u prilagođavanju“. Slično je i sa marketingom, poslovnom ekonomijom, pa i sa razvojem web rešenja.

Vid komunikacije se u poslednjih 100. godina vrlo brzo menja, gde od početka ’90ih primećujemo rapidan razvitak brze (dvosmerne) komunikacije. Usavršavanje komunikacijskih kanala je u tesnoj vezi sa ljudskom psihom i priordnim (društvenim) sklonostima čoveka. Mislim, da usled te težnje dolazi i do nastanka svih trendova i IN servisa.

Back to topic 😉

Komsije.com – Prva microblogging zajednica u Srbiji

Baš mi je čudno dok pišem ovo prva, kao da ne mogu da verujem da do sada nije nikao sličan lokalizovani servis u Srbiji nalik Twitteru. Da, u regionu su se već potrudili, te relativno skoro postoje Prati.ba i Pratime.com mikrobloging zajednice.

Komšije su vrlo slične Twitteru.

Posetioca dočekuju prijatne boje, i sasvim fino uklopljen interfejs. Rekao bih da nema suvišnih elemenata na naslovnoj strani, sem što bih drugačije organizovao intro tekst ispod naslova Neka naš ceo komšiluk sazna šta ti trenutno radiš , ali to je već stvar mišljenja.

Dakle, priča je poznata. Podelite sa svojim komšijama sve što mislite, odnosno sve što biste želeli da vide vaši prijatelji. Vaše pisanije je ograničeno na 160 karaktera u odnosu na onih 140 kod Twittera. Imate mogućnost da sa prijateljima podelite sliku i to vrlo lako možete učiniti pomoću simpatičnih dugmića LinkSlikaVideo

Mikrobloging zajednica u Srbiji

Na glavnom „zidu“, vrlo prijatnog grafičkog okruženja, ažuriraju se najnoviji postovi svih članova sajta komsije.com. Svoj profil možete dopuniti detaljnijim informacijama o sebi, i ono što mi se posebno jesu Tagovi, odnosno polje za opis gde treba da u nekoliko ključnih reči (do 10) na najbolji način opišete sebe. Ne treba objašnjavati zašto je ovo korisno, je l’ ?

Baš kao i na Twitteru možete slati direktne (privatne poruke), koristiti @ „et“ oznaku (sa hash # nisam siguran), radi određenijih unosa. Hm unosa? Kod TW su to Tweetovi, a ovde? … Neko će već smisliti 🙂

Zašto je važan ovakav (domaći) servis?

Peđa Blogowski je možda u svojim ranijim postovima, o značaju i upotrebi Twitera, previše galamio, i stvarao halabuku oko važnosti istog, ali definitivno se ispostavilo da će domaća i regionalna web zajednica itekako osetiti i koristiti potencijale Twitter servisa.

Ne volim pompezne najave novotarija.
Što reče Nebojša, adopting period novih servisa, gde geekovi objašnjavaju kako će taj i taj servis promeniti svet, ali ono što me fascinira kod Twittera jeste neverovatna praktičnost i upotrebljivost u nekim situacijama.

Pošto se se TW „odomaćio“ (počelo ga je koristiti sve više ljudi), dobra vest se proširi brzinom munje celim svetom! Naravno loša, još brže 🙂 . Odjednom svi počinju da paze na digitalni identitet i online imidž, jer svaki pogrešan potez može prostrujati od-usta-do-usta za tili čas!

Primer:

Kako da za manje od dva sata obavestite 50ak ljudi o važnoj promeni lokacije sastanka, koji su pritom na različitim mestima, i mnogi od njih se prvi put vide uživo… Pa kako? Svi prate Twitter, samo „shibnete“ twit, zamolite prijatelje da prošire buzz i to je to. Zvuči poznato? 🙂

Setimo se još primera sa H1N1 virusom, (praćenje novih slučajeva zaraze), situacije sa reporterima i medijskom situacijom u Iranu, pekare a bogami i srpske policije na Twitteru.

To je Twiter danas.

A zamislite kada bi ovakav domaći servis imao takvu popularnost…

Pristupačniji je, rekao bih, i više user friendly od Twittera, (ako ništa drugo onda za one korisnike Interneta u Srbiji kojima je bliži srpski nego engleski, a takvih nije mali broj). Simpatičan je naziv, ideja je već oprobana, i sada samo treba poraditi na marketingu i prihvatiti dobronamerne sugestije.

U startu se pruža velika mogućnost profilisanog reklamiranja (tagovi, geografske odrednice…) što je takođe vrlo dobro za sve one koji hoće da određena informacije dospe tačno do njihove ciljne grupe. Šteta bi bilo, da se od samog starta ne misli o modelu zarade, i da zbog toga servis propadne u budućnosti.

komsijeNe bih cepidlačio oko slovnih (typo) grešaka, i nekih nepostojećih strana.
Vidi se da je projekat svež, i mislim da mu treba dati šansu i vetar u leđa, te koristim priliku da sve Twitteraše i posetioce ovog bloga pozovem na kaficu kod komšije :]

Dodaj komentar

Komentari (5)

 1. Slavko Todorovic subota - 19/09/2009 Odgovori

  Vrlo simpatično, za pohvalu. Međutim mene interesuje jedna stvar a to je kada će se u Srbiji pojaviti nešto novo što nigde nema? Dajte da jednom mi budemo začetnici novog servisa na netu a ne samo da kopiramo druge i to sa zakašnjenjem.

 2. krdr utorak - 22/09/2009 Odgovori

  Mislim da je Serbian Cafe bio ispred svoj vremena. Friendster i MySpace su dosli kasnije. Jedino sto nije imao prijatelje, ali moze se reci da je prethodio drustvenim mrezama. A Zana Poliakov je jos krajem devedestih imala ono sto danas zovemo blog-om.

 3. SSpin utorak - 22/09/2009 Odgovori

  @Slavko

  E vidis, to se i ja pitam…

  Ima takvih primera, mozda trenutno ne mogu da se setim, ali znam da ih ima…

  Ostaje nam samo da se nadamo, i verujemo u nase kreativce.

  @krdr

  Pa to je jedna od pocetnih web zajednica. Isto tako mozemo reci i za krstaricu, domaci.de i Burek koji se ocuvao najbolje do danas 😉

 4. Marko subota - 26/09/2009 Odgovori

  Moje misljenje je da ne moze na svetu postojati više nego jedan twiter. Lokalne varijante neće uspeti kao što danas ne može uspeti ni lokalni pretraživač. Isto kao što je google potpuno dominantan, isto kao što fejsbuk upravo u ovom vremenu postaje potpuno dominatan u svojoj branši.

 5. Milan ponedeljak - 19/10/2009 Odgovori

  U pravu si, Marko, lepo je izdizajnirano, to stoji, medjutim ima jedan nedostatak, odvaja se od mnogo vece, vec postojece mreze informacija, Twitter

Dodaj komentar