< idi nazad

Telekom i direktni marketing

Princip direktnog marketinga

Evo jednog školskog primera upotrebe direktnog marketinga, od strane velikih igrača .

Pre neki dan stiglo mi pismo od Telekoma i to sa naznakom da se radi nešto o ADSL-u. Ja reko, dal’ sam nagrabusio zbog nekog Torrenta, w@reza kad imam šta da vidim.
Nisam se setio da slikam pismo, a ukućani su ga već poslali u večna lovišta tako da ću morati da parafraziram.

Prvi red je otprilike glasio „Dragi korisniče vaš username je sspin (wtf?! ma aajde 🙂 ) i želimo da Vas podsetimo na korišćenje vašeg mail servirsa kao i na neke novine…

Dakle, da me podsete, aham 🙂 .
Ono što sledi je školska primena direktnog marketinga slanjem direktne pošte na kućnu adresu. Dalje se u pismu predstavlja novi eshop servis portala nadlanu.com , kao i još nefunkcionalni b92.fm.
I sad u trenutku postavlja se pitanje, kako je b92 izvojevao reklamu koja će biti poslata svim korisnicima Telekomovog ADSL-a ? Ubrzo se setih i detaljnije pogledah o čemu se radi .

Prenosim deo intervjua sa Dejanom Restakom

Šta za vas znači partnerstvo sa Telekomom Srbije?

D. Restak: Pre svega radi se o izrazitom „win win“ modelu partnerstva koji je uvek najpoželjnija varijanta. Mi imamo sadržaj, Telekom ima infrastrukturu, zajedno omogućavamo našim građanima servis kakav je još uvek retkost i u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije. Ovo partnerstvo otvara vrata zaista eksponencijalnom razvoju servisa i sadržaja na domaćem Internetu. Verujem da ćemo u Srbiji nastaviti ovim putem i da će naši građani od sada brže dobijati razloge da koriste Internet. Inače, ovakvi modeli saradnje telekoma i medija uobičajeni su svuda gde imate razvijeniju svest o važnosti informacionih tehnologija i novim simbiozama koje one omogućavaju. Ovo je još jedna od novina koju B92 i Telekom unose na domaće tržište.

Šta je direktni marketing ?

Ovaj vid marketinga ima jedan osnovni zadatak a to je da tržište (usluge, promociju) dovede direktno u kuću, kancelariju potencijalnog kupca.
Direktni marketing obuhvata :

  • Direktnu poštu
  • Telemarketing
  • Prodaju od vrata do vrata
  • Kupovinu preko Interneta
  • Distribuciju raznih vrsta letaka
  • itd…

Prednosti su očigledne, iako se možda na prvi pogled čini da su troškovi pridobijanja kupaca visoki, ako je promocija valjana, to će se kasnije itekako isplatiti. Naravno, ovo sve važi ako se marketing sprovodi kako treba jer inače se spam daleko bolje i brže čuje od pozitivnog glasa 😉

Dodaj komentar

Komentari (1)

  1. […] proverih adresu http://www.B92.fm kad videh da je došlo ono Uskoro vrlo uskoro… Baš sam u prethodnom članku napisao konstrukciju i još uvek ne funkcionalni B92.fm […]

Dodaj komentar