< idi nazad

Iznenađenje – Viper.co.rs

viper-co-rs-srbijaKompanija Futuremedia, čiji su potpisnici Color Press Group i McCann Erickson Public Relations, pokrenula je nedavno društvenu mrežu VIPer.co.rs pomoću koje ste u prilici da pratite u realnom vremenu unose poznatih ličnosti. Na primer, u ovom trenutku Ceca je u svom selu Žitorađa i uživa u blagodetima slavskih dana.

Sistem obaveštavanja jako podseća na Twitter okolinu, s tim što je platforma na VIPeru obogaćena mogućnostima lakog pretraživanja profila estradne ličnosti, i kreiranja fan grupa.

Dakle, želite li da :

  1. znate šta vaši omiljeni glumci, pevači, estradni likovi koje viđate svakog dana na TVu rade upravo sada?
  2. pošaljete, kao nikada do sada brzo i lako pohvale i kritike Seki Aleksić, Jeleni Karleuši, ili možda Kseniji Pajčin?

Ukoliko želite, VIPer.co.rs će vam se zaista dopasti.

The Other Side Of The Moon

Nisam hteo odmah da napišem svoju „recenziju“ ovog projekta, iako sam ga pratio još dok je na index strani bio brojač do konačnog starta. Ubrzo nakon lansiranja, srpska online javnost, pretežno geek populacija je raspalila po rozeljubičastom Fan Social Network servisu.

Mala analogija

Situacija je bila kao kad biste u sred punk svirke pustili April u Beogradu od Zdravka Čolića, koji bi pritom falširao.

Na „recenzije“ koje su preneli Varagić i Deda, primetna je velika količina negativne energije u komentarima.

Kao prvo, ne treba biti dovoljno pametan, pa zaključiti da posetioci ovih blogova jednostavno nisu ciljna grupa dotičnog servisa. Čisto sumnjam da Varagića zanima šta u ovom trenutku radi Džej, ili recimo Flylorda ne verujem da zanima kako je Ceca umorna posle slave u selu.  😉

Ali zato, setimo se da je u Srbiji veoma tražena žuta štampa. Da li ste pogledali ko garantuje tačnost profila poznatih? Svet, Scandal, Hello! Žuti list, Svet, koji ima nedeljno oko 100.000 primeraka, i više od milion poseta na svom sajtu i više nego dobar razlog zašto bi se neko upustio u ovaj projekat sa gledišta isplativosti. Kritične mase definitivno ima, i vrlo je zgodna za iskoristiti (čitaj: profitirati) ukoliko se to uradi na pravi način …

A kako je počelo

Rekao bih, u neku ruku, nespretno.
Iskreno, ako u potpisu vidim FuturMediu, a znam ko stoji iza te kompanije, moje oko očekuje više „na prvi ulaz“. Između ostalog zbog toga većina developera negativno kritikuje ovaj projekat. Sajt još uvek nije optimizovan za 1024*768 rezoluciju ekrana, a na DPT forumu je skoro pokrenuta tema iz koje zaključujemo da je ta rezolucija i dalje dominantna.

Ali sa druge strane, servis trenutno broji oko 700 registrovanih članova, koji konstantno raste, a oko 60ak poznatih je do sada napravilo neki unos u svom VIP profilu. Priznaćete da tendencija rasta nije loša, a uz pretpostavku da se sajt ozbiljno i efektivno reklamira, ne sumnjam da će imati sve više i više posetioca – i eto isplativnosti.

U svoje lično ime, čestitam na dobroj ideji, a nadam se što uspešnijem poslovnom modelu i redovnim radovima na poboljšanju dizajnu.

Dodaj komentar

Komentari (7)

  1. Dragana Djermanovic ponedeljak - 21/12/2009 Odgovori

    mojne da Varagića ne zanima šta trenutno radi Džej…
    😉

    Šalu na stranu, svaka roba ima svog kupca. Nije sve na srpskom webu za Gagu, Flyka i sl. Mada web u Srbiji u najvećoj meri koriste upravo slični nama (RZS).

    Srećno želim!

  2. Miloje Sekulic ponedeljak - 21/12/2009 Odgovori

    Hvala!

    I na prikazu i na komentaru a najvise na lepim zeljama u oba 🙂

  3. SSpin utorak - 22/12/2009 Odgovori

    @Dragana

    Bas tako, svaka roba ima svoga kupca. A skeptican sam po pitanju rezultata RZS, ako kažu da „mi“ najviše koristimo web.

    Možda ga upotrebljavamo najviše, ili koristimo najpametnije :p, ali mislim da i od „nas“ ima većih zavisnika, npr. VIPerovci mlađani 🙂

    @Miloje

    Nema na čemu,
    Bejah iskren u svakom delu teksta, ali možda po prvi put sa više doze ličnog komentara. 🙂

  4. vidisliku četvrtak - 14/01/2010 Odgovori

    Za ovakav projekat u Srbiji je preparno. Kod nas jos uvek malo ko zna sta je tviter.. licno sa prisustvovala kupovini racunara kad je kupac na pitanje za sta vam treba racunar odgovorio:“Za Facebook i igrice…“

  5. SSpin četvrtak - 14/01/2010 Odgovori

    Ali pogledaj statistiku sajta… Nije bas toliko prerano 😉

  6. Dejan ponedeljak - 01/03/2010 Odgovori

    Nije prerano ni malo, pravo je vreme i svaka im čast za ideju!
    Pa pogledajte samo koliko po fejsu ima razmaženih balavica i tako te slične ciljne populacije. Za njih je ovaj sajt bogom dan, još dok se malo pročuje, svaka će tu da ima profil, pazite šta vam kažem!
    Po mojim procenama, ovo će ispasti kao veoma isplativ projekat!

  7. Dejan ponedeljak - 01/03/2010 Odgovori

    I da ja idem odmah da se registrujem ovde, čisto da probam da skupim što više followera, ko zna kad će da zatreba za neki marketing 😀

    PS sry za dupli post

Dodaj komentar