< idi nazad

Nije sve južno baš tužno – JuzneVesti.com

Prethodni projekat o kojem sam pisao, bio je iniciran konstantnim nepoštovanjem autorskih prava na vebu, tj. nedovoljnim vrednovanjem originalnog sadržaja.

Regionalne dnevne OnLine novineSada, priča kreće usled „provokacije“ nacionalnih medija, tj. nepravedne i neprihvatljive uređivačke politike prema informacijama koje dolaze sa južnog dela naše zemlje.

Iako zakon jasno obavezuje pokrivenost cele teritorije Srbije, najčešće slušamo, gledamo, čitamo „vesti sa severa“, a ukoliko se i pomene jug, onda to vrlo često bude u domenu crne hronike tj. u negativnom kontekstu.
NIIT – Centar za promociju i unapredjenje IT svesti započeo je projekat JuzneVesti.com koji ima za cilj da makar donekle, proširi „glasove juga„.

Podrška, koncept …

Svedoci smo eksplozije svakojakih veb izdanja (sajtova) koje, šatro, nude informacije. U tom moru MadeForAdSense sajtova i besmislenih veb grebatora, izdvaja se nekoliko projekata koji itekako imaju svrhu i mogu poslužiti krajnjim korisnicima.

Projekat JužneVesti.com objavljuje servisne informacije sa juga Srbije, uključujući tu i standardne rubrike: ‘Društvo‘, ‘Kultura‘, ‘Politika‘, ‘Ekonomija‘, ‘Sport‘, gde posebno vredi izdvojiti rubrike ‘Južne vesti istražuju‘ i ‘Intervju‘ .

Rekao bih da na sajtu nema suvišnog, ispravite me ako grešim. RSS je uočljiv, kao i dugmići ka deljenju sadržaja na Facebooku, Twitteru i drugim Social Bookmark sajtovima. Dizajn je minimalan, umerenih boja i primetio sam da vesti uglavnom nisu duge, što zaista olakšava čitanje.

Vredi pomenuti, da je projekat zvanično podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije kao Grad Niš, što veoma doprinosi ozbiljnosti i referentnosti.

Tim i malo brojki …

statistikaProšlo je skoro 3 meseca od kako Južne Vesti „žive“. Do sada, objavljeno je nešto više od 770 tekstova. Što se tiče posete, radnim danom, Google Analitycs pokazuje od 350 – 450 poseta, a s vremena na vreme, pikovi idu i 700 poseta u jednom danu. Najnovije informacije sa juga možete pratiti i na jednom od dva najveća agregatora vesti u Srbiji – Vesti.rs .

Ništa ovoga ne bi bilo bez velikog entuzijazma i tehničke podrške web development firme iz Niša Simplicty d.o.o kao i regionalnog informativnog video servisa InfoBiro, iz čijih resursa se uglavnom dobavljaju vesti i video materijal.

Transparentnost

Nekome će možda biti najinteresantniji ovaj deo priče, pošto se na sajtu JuzneVesti.com za sada samo objavljuju vesti bez subjektivnih stavova i gledišta. Dakle, nema političke pripadnosti, sviđalo se to nekome ili ne.

Uredništvo sajta ne žuri sa pompeznim izjavama oko budućih ciljeva. Svakako, očekuje se sve veći broj posetilaca, i da vremenom ova Internet adresa postane sve referentniji izvor informacija.

Dodaj komentar

Komentari (3)

  1. Miloš Bošković utorak - 15/12/2009 Odgovori

    Bravo, redovno vas pratim, samo napred!!!

  2. Predrag subota - 13/03/2010 Odgovori

    Eeej.. 🙂 pikovi trenutno idu i do 1.600, a dnevni prosek je prebacio 1.000!

  3. SSpin subota - 13/03/2010 Odgovori

    Oho, odličan napredak! 🙂

Dodaj komentar