< idi nazad

Pamet u glavu, šifre u Tefter App!

Jedan od retkih domaćih proizvoda sa tako dobro urađenom početnom reklamom (tizer). Tih dana širio se buzz o 20after20 kampanji. Priznajem da nisam odmah mogao ni da naslutim o čemu se zapravo radi, a tajnovitost je očigledno dobro zagrejala znatiželju web scene u Srbiji (a verujem i šire).

I pojavio se Tefter Applogin managment system, iliti na srpskom sistem za upravljanje pristupnim podacima. Kul stvar.

Već nekoliko godina pratim nastanak i razvoj raznih web projekata na domaćoj sceni. Kao mnoge do sada i Tefter „muči“ boljka svakojakih komentara zajednice.

Kako god, neka pitanje se sasvim prirodno nameću i razumljivo je što komjuniti traži sigurne i uverljive odgovore, npr:

  • Zašto koristiti baš Tefter App a ne neko drugo rešenje?
  • Da li je garantovana sigurnost podataka?
  • Ima li upotrebnu vrednost i šta korisno donosi Tefter App?

Pre svega, mislim da treba naglasiti da je ovo prva web aplikacije, ove vrste, proizvedena u Srbiji (ako grešim, ispravite me, biću zahvalan). Ako pak i nije prva, svakako da je imala najveći hype 🙂

TefterApp.com je vrlo moderno odrađen sajt, odlično složenih boja/nijansi (prijatno je surfovati) i copy je sasvim na mestu. To možda mnogi  ne primećuju, ali ako ste nakon prvih desetak sekundi provedenih na sajtu shvatili o čemu se radi, copy+design su odradili svoje.

Jasno i glasno:

Tefter was exclusively developed by and for Internet professionals and those who wish to become one.

Dakle, to bi zapravo i bio odgovor na prvo pitanje iz liste u uvodnom tekstu. Da se razumemo, postoji more drugih ovakvih i onakvih – sličnih web aplikacija. Tefter se izdvaja u tome jer je usko orijentisan na web profesionalce (dizajnere, programere, hr/pr/online menadžere,  … ).

Kul je što svako može da proba aplikaciju na 30 dana, i ako ne bude zadovoljan, ili iz nekog razloga ne želi više da koristi aplikaciju, novac će mu biti vraćen.

Da ne davim i prepričavam šta sve aplikacija sadržai od funkcionalnosti, preporučujem vam da isprobate. Najjednostavniji opis bi bio, da na jednom mestu (dakle centraliziovano) možete upravljati svim vašim sigurnosnim podacima.

Ako sebe odredim kao prosečnog Internet profesionalca, mogao bih reći da su moje potrebe  zadovoljene ovom aplikacijom. U to me je ubedio krajnje jednostavan interfejs, sa taman toliko opcija koliko je potrebno.

Koliko vidim, aplikaciju je moguće instalirati i u lokalu, što je još jedna dobra stvar ako patite od straha da vam neko ne hackne server.

Dok sam istraživao, videh su kreatori osluškivali komentare/utiske/sugestije zajednice, i na kraju nadogradili aplikaciju. To je još jedna kul stvar. Kod ovakvih projekata mora se razgovarati sa zajednicom, po mom mišljenju, i u beta fazi. Zašto? Pa, jednostavno je – važi ona stara, bolje misle 100 glava nego 3, zar ne?

Međutim, rizikujete da vam dokoni „pljuju“ na rad/vreme/trud/novac, ali who cares, toga uvek ima. Bitan je feedback, i raduje me što vidim da je ekipa Teftera pažljivo slušala kolege i ostale potencijalne korisnike.

Savet – Paranoja oko sigurnosti i kako je rešiti

Ne postoji zgrada na planeti zemlji, koja može odoleti zemljotresu od npr. 7.8 stepeni Rihterove skale.

Ali, da li to znači da građevinci u Japanu, Čileu, San Francisku i sl. mestima ne treba da grade stambene objekte za više stotina ljudi?

Nadam se da sam bio dovoljno blizak sa analogijom.

Poenta je: kod ovakvih aplikacije treba uraditi sve da se rizik svede na minimum, i da se korisnik uveri da je sigurnost na najvećem mogućem nivou.

Elem, ja bih za sada, odabrao pre lokalno rešenje nego web. Šta da vam kažem, još uvek me nijedna web app nije dovoljno ubedila da sve svoje šifre dignem u oblake.

  1. Međutim, ukoliko bih jasno video na sajtu, koliko su se i na koji način tvorci aplikacije potrudili da osiguraju moje podatke, ipak bih razmislio.
  2. Ako bih pritom video, takođe na njihovom sajtu, ili nekom blogu recimo, preporuku od uticajnog baje sa regionalne web scene, kako priča da koristi takavu aplikaciju na serveru i smatra da je sigurna, opet bih razmislio i bio bliži odluci.
  3. Ruku na srce, većina ljudi se lože na sertifikate, diplome, osiguranja. Ako bih video da je jedna, ili još bolje, nekoliko firmi čiji je posao provera sigurnosti i zaštita web aplikacija, stavila svoj amin da je ta app sigurna/bezbedna, ne sumnjam da bi svaki iole ozbiljan Internet korisnik izdvojio 49$ za ovako nešto.

Sve u svemu, odličan posao. Vidim da se uveliko radi na unapređenju aplikacije, te želim Tefteru mnogo upisa 🙂

Dodaj komentar